A népszavazások előtti kampányra adott állami pénzek elosztási gyakorlatának megváltoztatását javasolta az illetékes ír parlamenti bizottság.

Hírek szerint a kormányzat kész támogatni a módosítást, mely a nizzai szerződésről tartandó referendum esetében a megállapodást elfogadók számára több pénzt juttatna a kampányra – közölte az EUobserver. Az alkotmányügyi bizottság által felvetett megoldás értelmében az adott tájékoztató kampányra fordítható összeg felét minden esetben a parlamenti pártok kapnák, melyek azt belátásuk szerint használhatnák fel, a másik felét pedig egyenlően osztanák el az “igen” és a “nem” oldal törvényhozáson kívüli képviselői között – írta az Irish Independent.

A nizzai szerződés júniusi elutasításáért sokan a kampánypénzek elosztásának gyakorlatát tették felelőssé, és több bizottsági tag is a “méltányos” allokációt szorgalmazta az “egyenlő” helyett. Számítások szerint az új rendszerben 70:30 arányban oszlanának meg a források az “igen” oldal javára. Az indoklás szerint két érvrendszer egyszerű egymás mellé állítása, eredeti kontextusukból kiragadva azokat, nem ad kellő eligazítást a választóknak, akiknek tudniuk kell, milyen mértékben támogatja az adott indítványt a törvényhozás. Néhány képviselő kisebbségi véleménye szerint a változtatáshoz alkotmánymódosításra lenne szükség.

A nizzai szerződés ratifikálása nem szükséges feltétele az Európai Unió bővítésének -mondta Jens-Peter Bonde, az Európai Parlament dán euroszkeptikus képviselője, “Az év európaija” cím egyik jelöltje egy dublini fórumon. Bonde szerint az ír nem Nizzára figyelmeztetés volt a kormányfőknek, hogy az EU következő szerződését átláthatóbb módon alkossák meg, és úgy vélte, az amszterdami szerződés alapján is lehetőség nyílik öt állam felvételére intézményi változtatások nélkül. A képviselő a föderalista Európával szemben a nemzetállamok néhány fontos közös kérdésben való együttműködése mellett foglalt állást.