Az idők változnak, a számítástechnikai technológiák pedig rohamléptékben fejlődnek, azonban sajnos a különböző bűnözői csoportosulások, a maffiák is megpróbálnak lépést tartani a technika fejlődésével.

Manapság a maffiózók már nem boltokat égetnek fel, hanem internetes website-okat tesznek tönkre, vagyis azzal fenyegetik meg a különböző e-commerce (internetes kereskedelem) szolgáltatásokat üzemeltető cégeket, hogy amennyiben nem fizetnek rendesen, DoS (Denial of Service) támadásokra számíthatnak, illetve arra, hogy elcsúfítják az érintett cégek website-jait. Maffiás körökben az eddigiekben úgymond teljesen normális, bevett szokásnak számított a különböző védelmi pénzek szedése, vagyis amikor a maffia pénzt kért például egy kis bolt becsületes tulajdonosától, mondván, hogy amennyiben a tulaj rendesen fizeti havonta a maffiának a védelmi pénzt, akkor nem kell félnie attól, hogy “valakik” esetleg szétverik, vagy felgyújtják a boltját. Ezen alapelv nem sokat változott az idők múlásával, manapság azonban a maffiózók már nem boltokat égetnek fel, hanem internetes website-okat tesznek tönkre, vagyis azzal fenyegetik meg a különböző e-commerce (internetes kereskedelem) szolgáltatásokat üzemeltető cégeket, hogy amennyiben nem fizetnek rendesen, DoS (Denial of Service) támadásokra számíthatnak, illetve arra, hogy elcsúfítják az érintett cégek website-jait.

A legújabb felmérések szerint a maffia ezen új, virtuális világbeli működése elsősorban a nem éppen túl jó közbiztonságáról és a magas korrupciós rátájáról ismert Oroszországra jellemző, vagyis kijelenthetjük, hogy az orosz bűnözők haladnak leginkább a korral, persze ennek az ügyben érintett becsületes orosz cégek egyáltalán nem örülnek. Vezető biztonsági szakértők szerint a dologban az a legszomorúbb, hogy a valós élethez hasonlóan a virtuális világ védelmi pénz szedői ellen sem lehet túl sokat tenni, vagyis a cégek általában inkább kifizetik a havi összegeket a maffiának, mintsem komolyabb veszteségeket szenvedjenek egy esetleges DoS támadástól. Ahogy egyébként az autótolvajok esetében is igaz, hogy a rossz fiúk mindig egy lépéssel a jó fiúk előtt járnak, ez ugyanúgy igaz az internetes védelmi pénzt szedő csoportosulások esetében is.

Neil Barrett, a különböző számítástechnikai biztonsági rendszerekkel foglalkozó Information Risk Management cég technikai igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az úgynevezett internetes védelmi pénzek szedése az elmúlt hónapokban vált divattá maffiás körökben. Az alvilági csoportosulások eleinte elsősorban online kaszinókat fenyegettek meg, hogy ha nem fizetnek, nagy károkra számíthatnak, manapság azonban már lényegében egyetlen, online szolgáltatásokat működtető cég sem érezheti magát biztonságban. Bevett szokás, hogy a bűnözők úgy mutatkoznak be, hogy egy röpke 15 perces DoS támadást indítanak a kiszemelt cég ellen, majd bejelentik, hogy egy bizonyos havi díj fejében garantálni tudják, hogy ilyen többet biztosan nem fordul elő.