A bankszövetség szerint ellenkezik az adatvédelmi törvénnyel, és alkotmányossági aggályokat is felvet a tegnap elfogadott pénzmosás elleni törvénycsomag egyik pontja.

Az anonim, tehát név nélküli betétek megszűnnek, azokat jövő év júniusáig lehet következmények nélkül nevesíteni.

Mintegy 300 milliárd forint értékű anonim betét tulajdonosának kell figyelnie a határidőkre ahhoz, hogy ne kerüljön a rendőrség nyilvántartásába. Következmények nélkül jövő nyárig nevesíthetik betéteiket. Azoknak az adatait viszont, akik jövő július után kívánják ezt megtenni, a bank köteles továbbítani az Országos Rendőrfőkapitányságra. Akik pedig 2005-ben akarják nevesíteni elveszettnek hitt, vagy hosszú hagyatéki tárgyalás után megörökölt anonim betétjeiket, már a rendőrségtől kell engedélyt kérniük.

“Teljesen jóhiszemű emberek kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy az ORFK-hoz kell fordulniuk, és ott fogják az adataikat nyilvántartani. Úgy gondoljuk, hogy ez egy jogos lakossági ellenérzést válthat ki az emberekből” – mondta Auer Katalin, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa.

A rendelkezés ellenkezik az adatvédelmi törvénnyel, és alkotmányossági aggályokat is felvet. A pénzintézetek szerint ugyanakkor jelenleg a legtöbb anonim betét rövid, egy-két éves lejáratú.

“Meglévő ügyfeleinknek elég lesz a lejáratkor a bankoknak elvégeznie az azonosítást, így ezeknek az ügyfeleknek azonnali hatállyal nem kell tenniük semmit sem” – nyilatkozta Toman Róbert, a Postabank Rt. vezérigazgatója.

A szigorítások célja, hogy Magyarország mihamarabb lekerüljön az OECD pénzmosás elleni csoportjának feketelistájáról. Az Európai Unió tagországaiban már évekkel ezelőtt megszüntették az anonim betéteket.