A héten lépett hatályba a nem kereskedelmi jellegű áru-, vámáruforgalom egyes szabályainak módosításai – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. A Vámtörvény szerint nem kereskedelmi jellegű behozatalnak, illetve kivitelnek minősül a jövőben a személyes, magán vagy családi használatra külföldről eseti jelleggel behozott 1 liter pezsgő és 1 liter köztes alkoholtermék is.

A dohánygyártmányokból 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, vagy 50 darab szivar vagy 250 gramm dohány hozható be nem kereskedelmi forgalomban – derül ki a közleményből. Korábban 500 szivarkát vagy 100 szivart illetve 500 gramm dohányt lehetett behozni.

Korábban családonként egy gépjárművet lehetett behozni évente nem kereskedelmi forgalomban, november 24-től már mindenkire személyenként vonatkozik ez a jog.

Sipos Jenő a VPOP szóvivője elmondta, hogy a nem kereskedelmi forgalomban történő behozatal nem jelent vámmentességet, amit élvez az úgynevezett úti holmi. Így például égetett szeszes italból egy liter hozható be vámmentesen úti holmiként, míg ezen felül még egy liter nem kereskedelmi forgalomban, de erre már meg kell fizetni az esedékes közterheket.