Az internetes tárhely-szolgáltatók egyetértenek abban, hogy az ingyenes oldalak tartalmáért kizárólag az oldal készítője a felelős. Ennek ellenére az EXTRA.hu-t a fogyasztóvédelem felelősségre vonta egy törvénysértő reklám miatt. Az internetjogi szakértő szerint a szolgáltató nem képes befolyásolni a tárhelyek tartalmát, ám felszólításra el kell távolítania a kifogásolt oldalakat.

Tartalomszolgáltatóként vonta felelősségre a fogyasztóvédelmi felügyelőség a stop!-ot is kiadó telnet Magyarország Rt-t egy, az EXTRA-n található oldal miatt. Nemes Dániel, a telnet elnök-vezérigazgatója viszont úgy véli, cége, amely a legnagyobb hazai ingyenes tárhely-szolgáltatóként a piac felét ellenőrzi, nem vállalhat felelősséget a felhasználói oldalra feltett anyagok helyességéért vagy valóságtartalmáért.

Ellenőrizhetetlen tartalom

“Az EXTRA.hu egy automata rendszer több mint 130 ezer felhasználóval, ezért a felhasználói oldalak tartalmát az üzemeltető az adatok nagy mennyisége miatt nem képes kontrollálni, ehhez sem kellő technika, sem elegendő ember nincs” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. Jelezte, a telnet fellebbez a 150 ezer forintos bírság ellen. A Budapesti Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelete az extra.hu/flashelectric oldalon hirdetett automatikus kapcsoló jogosulatlan reklámja miatt rótta ki a bírságot, mert az nem engedélyezett termék és nincs meg a minőség biztosítási tanúsítványa.

Az oldalon tízezer forintért e-mailen lehet rendelni az automatikus kapcsolóból, ami lényegében egy speciális hosszabbító. Általa a “master” konnektorba dugaszolt készülék vezérli a “slave” aljzatba csatlakoztatott fogyasztót: ha a mastert bekapcsoljuk, akkor slave is feléled. Erről a hosszabbítóban elhelyezett elektronika gondoskodik. Például a számítógéppel együtt kapcsolhat be a hangszóró és a nyomtató, vagy a fűrészgéppel együtt az elszívó.

Hamis adatokat regisztrálnak

Nemes Dániel nem vitatja, hogy az engedély nélküli termék miatt a fogyasztóvédelem reklám-felügyeleti osztálya jogosan kifogásolja az említett terméket. “A telnetet azonban nem tájékoztatták erről, csak a büntetésről értesítették. A szokásos gyakorlat, hogy a hatóság vagy az érintett értesítése után levesszük az általuk törvénysértőnek minősített oldalt, nem vizsgálva a felszólítás megalapozottságát” – mondta az elnök-vezérigazgató. Szerinte az eset felveti annak kérdését, mi számít tartalom- és mi technikai szolgáltatásnak az Interneten. (A stop! megkereste a fogyasztóvédelmet is, ám Tóth Istvánné igazgató azzal tért ki a válasz elől, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak.)

A telnet Magyarország Rt-t korábban is többen megkeresték, hogy távolítsa el a jogszerűtlennek ítélt tartalmakat. A rendőrség felszólítására például azonnal leveszi az online kábítószer-terjesztéssel vagy pedofíliával kapcsolatos oldalakat. Készítőik regisztrált adatait pedig a törvényben meghatározott módon kiadják a hatóságnak. (Más kérdés azonban, hogy ezek az adatok általában hamisak, mivel az internetes felhasználók többnyire akkor sem adják meg igazi nevüket, életkorukat, címüket vagy telefonszámukat, ha semmiféle rossz szándék nem vezérli őket. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez okirat-hamisításnak minősül.)

A teljes cikk a stop.hu-n olvasható