A brit felsőház döntése szerint nem követhet el törvényesen öngyilkosságot az az asszony, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved. A 43 éves asszony kérelmét korábban már a legfelsőbb bíróság is elutasította.

A Lordok Háza elutasította annak a brit asszonynak a kérelmét, aki gyógyíthatatlan idegrendszeri megbetegedésben szenved, és szeretne törvényes úton öngyilkosságot elkövetni. Diane Pretty kérelmét a parlament felsőházának öt tagja utasította el. A halálosan beteg asszony ügyében korábban már a legfelsőbb bíróság is elutasító határozatot hozott. A 43 éves, kétgyermekes anya nyaktól lefelé meg van bénulva, és csupán egy cső segítségével juthat táplálékhoz. Az asszony a férje segítségével szeretne öngyilkosságot elkövetni.

Lord Bingham, a beteg asszony kérelmét elutasító öt lord egyike elmondta, hogy véleménye szerint az olyan öngyilkosság, amelyben egy kívülálló is segítséget nyújt, törvénybe ütközik, a parlament jóváhagyása nélkül pedig senkinek sincs joga figyelmen kívül hagyni a törvényt. Bingham szerint a “kegyes gyilkosság egyenlő a törvény meggyilkolásával” – írja a BBC.