A per a jogi esetekre szakosodott Court TV műsorában lesz látható

Afganisztánban amerikai elitalakulatok még vadásznak rá, New Yorkban azonban Oszama bin Laden már csütörtökön bíróság elé áll. A per a jogi esetekre szakosodott Court TV műsorában lesz látható – természetesen bin Laden nélkül. A New York ellen szeptember 11-én végrehajtott terrortámadás feltételezett irányítója elleni ítélet meghozatalát a televíziós műsor a nézőkre bízza

A csatorna a terrorista-ellenes per sugárzását eredetileg december 6-ra tűzte műsorára, az afganisztáni fejleményekre való tekintettel azonban lehetséges, hogy addigra bin Laden már halott – mondta a Court TV (Törvényszék TV) szóvivője. Ezért hozták előbbre az Oszama bin Laden bíróság előtt című műsor sugárzását.

Ellentétben az adó megrendezett pereinek bevált gyakorlatával, bin Ladent nem alakítja színész a perben. A terrorista vezér mindvégig láthatatlan marad, eltekintve a bírósági terem falán őt ábrázoló rajztól. A vádat hivatásos jogászok képviselik – mint például Alan Dershowitz, aki a gyilkossággal vádolt labdarugó sztár, O.J. Simpson védője volt – és igyekeznek bizonyítékokat előterjeszteni bin Laden és az általa vezetett terrorista szervezet ellen.

A jogászok egyúttal arra is emlékeztetnek a perben, hogy bin Ladent is megilleti az ártatlanság vélelme.

A műsorvezető, Rikki Klieman utalt rá: megeshet, hogy a bin Laden elleni bizonyítékok nem lesznek elegendők ahhoz, hogy elítéljék őt. “Mert ugyan mi falrengető van a birtokunkban? Egy rémkép és semmi egyéb”.