A Tesco, az imázsközpont és az igazságügyi tárca sem vette át

Senki nem vette át a Magyarországon elsőként kiosztott – Orwell híres antiutópiája nyomán elnevezett – Nagy Testvér Díjat, csak a pozitív kategóriában kitüntetett Majtényi László, volt adatvédelmi ombudsman. A negatív “elismerést” az Igazságügyi Minisztérium egy törvénytervezetéért, a Tesco Global Rt. munkatársainak kamerás megfigyeléséért, az Országimázs Központ a Millenniumi Országjáró terjesztése körüli adatvédelmi problémák, míg Répássy Róbert fideszes képviselő a lex-Répássyként elhíresült törvénytervezetéért kapta. Illetve kapta volna.

Egyetlen díjazott sem találta fontosnak, hogy személyesen vegye át a Magyarországon elsőként kiosztott Nagy Testvér Díjat. Az elismerést azon állami szervek, magánszemélyek és cégek kaphatják, amelyek, akik az utóbbi időben a legdurvábban sértették meg az emberi jogokat, és éltek vissza az információhoz való hozzáférésből származó hatalommal. Az öt kategóriában kiosztott díjra összesen tíz jelölés érkezett. A magyar Nagy Testvér Díj egy széttrancsírozott számítógép klaviatúra.

Dávid szerint tárcája érdemtelen a díjra

Az állami szervek kategóriában a díjkiosztóig az Igazságügyi Minisztérium , illetve a BM Központi Adatfeldolgozó Hivatala “vívott egymással” a díjért. A BM nyilvántartó hivatala kereskedik az állampolgárok adataival, illetve lehetővé teszi, hogy harmadik fél is hozzáférhessen, emiatt jelölték sokan. A végül győztes igazságügyi tárca azzal nyerte meg a zsűrit, hogy egy olyan törvénytervezetet készített, amelynek értelmében “a személyek magánélete átláthatóbbá, az állam tevékenysége titkolhatóbbá válna”. E javaslat lehetővé tenné az oktatási intézmények és a munkahelyek bekamerázását. A minisztérium érdemtelennek tartja magát a díjra, ezért át sem veszik azt – írta a szervezőknek Dávid Ibolya igazságügyi miniszter. A tárca első embere kifejti: “nem kvalifikáltuk magunkat erre a Nagy Testvér címre, annál is inkább nem, mert éppen példát mutattunk annak ellenkezőjére”.

A Tesco figyel téged

A cégek közül a Tesco Global Rt. érdemelte ki a díjat azzal, hogy dolgozóit tudtuk nélkül megfigyeli kamerával, a felvételeket tárolja, és munkaügyi vitákban akár felhasználja a munkavállalókkal szemben. A Tesco nem reagált a kitüntető cím elnyerésére és át sem vette a díjat. A Microsoft Magyarország a Windows XP magyar verziójáért, míg a Suli Info Adatszolgáltató Bt. azért a szolgáltatásáért kapott jelölést, melyben SMS-en megküldik a szülőknek gyermekeik érdemjegyeit, illetve tájékoztatják őket a nebulók hiányzásáról, magaviseletéről. De ez utóbbi két produkció csak a jelölésre volt elegendő, a díjra már nem.

Répássy szerint félreértették javaslatát

A magánszemélyek versenyét Répássy Róbert nyerte lex-Répássyként elhíresült törvénytervezetéért, amely a zsűri megítélése szerint alkalmas lehet a sajtó megfélemlítésére. A vélemény-helyreigazítás bevezetése ráadásul a sajtószabadságot veszélyezteti. Répássy Róbert, aki szintén nem vette át személyesen a díjat az Indexnek úgy fogalmazott: tervezetének teljes félreértéséből fakad a díjazása. Megismételte azt a sokat hangoztatott állítását, hogy mintául a francia sajtójog szolgált számára, mely több mint száz éve ismeri a vélemény-helyreigazítás intézményét. Úgy vélte, javaslata éppen a magánszféra védelmét szolgálja a sajtóval szemben.

Közönségdíjas az imázsközpont

A közönségdíjat az internetes szavazáson elsöprő többséggel az Országimázs Központ nyerte, a Millenniumi Országjáró postázásával kapcsolatos anomáliák miatt. Amint arról korábban az Index is hírt adott, a Miniszterelnöki Hivatal főosztálya jogtalanul kezelte több mint hárommillió állampolgár adatait és ezen a gyakorlaton máig sem változtatott azzal, hogy kérdezés nélkül mindenkinek postázták a kéthavonta megjelenő a Millenniumi Országjárót.

Majtényié a pozitív díj

Majtényi László volt adatvédelmi biztos volt az egyetlen, aki aki eredményeiért, mégpedig adatvédelmi eredményeiért kapott elismerést. Az adatvédelmi ombudsman tisztségétől öt év után búcsúzott Majtényi a díjátadón azt mondta: ez a legnagyobb elismerés, amit kaphatott, így megtisztelő számára, hogy az első pozitív Nagy Testvér Díjat ő vehette át. Közölte ugyanakkor, hogy korábbi munkatársai nélkül ez a díj sem lenne az övé, így köszönetét fejezte ki egykori hivatala dolgozóinak.