A holland bíróság csütörtökön elrendelte, hogy a fájlok online terjesztését lehetővé tévő szoftvert készítő Kazaa akadályozza meg az illegális szolgáltatás működését. A társaság egyébként óriási pénzbüntetésekre számíthat.

A döntés értelmében a rendelet 14 nap múlva lép életbe. Amennyiben a Kazaa nem tesz eleget a bíróság határozatának, a társaság a 15. naptól kezdődően napi 45 ezer dollár büntetéssel néz szembe. – Igazából nem tudjuk, hogyan kérheti tőlünk a bíróság, hogy megakadályozzunk az illegális másolást – mondta Christiaan Alberdinck Thijm, a Kazaa jogi képviselője. – Úgy érezzük, mintha a bíró nem gondolta volna át komolyan döntését.
A bíróság döntése abban a perben született, amelyet az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) holland szerzői jogi szervezete, a Buma/Stemra indított a Kazaa ellen. A Kazaa egyébként annak a Consumer Enpowermentnek a birtokában van, amely a Grokster és MusicCity Morpheus rendszerek által is használt FastTrak fájlcsere-hálózatot üzemelteti. A Kazaa, MusicCity, és Grokster ellen az elmúlt héten egyébként egy újabb per is kezdetét vette az Egyesült Államokban, amelyet a National Music Publishers’ Association zenekiadói szervezet indított.

A Kazaa korábban licenctárgyalásokat folytatott a Buma/Stemra szervezettel, amely azonban elutasította a megállapodást. A holland bíróság döntése értelmében a Buma/Stemra köteles folytatni a tárgyalásokat a szerzői jogok által védett szellemi tulajdonok Kazaa általi licenceléséről.