Előreláthatóan másfél-két év múlva jelölik ki az első türelmi zónát Budapesten. A fővárosi önkormányzat több mint egy éve mulasztásos törvénysértést követ el, hiszen a prostituáltak elhelyezésének határidejéül 2000 szeptemberét határozta meg a jogszabály. Az ex lex állapotot viszont mind ez idáig nem sikerült megszüntetni.

Az ügyet a fővárosi közgyűlés koordinációs egyeztető ideiglenes bizottsága péntek délelőtti egyeztető konferenciája mozdíthatja el a holtpontról. A kerületek képviselőivel sikerült egységes budapesti álláspontot kialakítaniuk, melyben három pontot fogalmaztak meg.

Egyetértettek abban, hogy a törvény nem érte el a célját, mert a főváros nem tudta kijelölni a türelmi zónát. Vagyis, a jogszabály alkalmatlan annak teljesítésére, hiszen csak a prostituáltak felajánlkozási helyét határozza meg, ám az aktus lebonyolításának feltételeit nem teremti meg – tájékoztatta lapunkat Szegedi Ferenc, a koordinációs bizottság elnöke. Hozzáfűzte: ennek érdekében a New York-i Egyezmény idevonatkozó paragrafusait fel kell mondania az Országgyűlésnek. Továbbá a jogszabályban – illetve a büntető törvénykönyvben -rendezni kell a prostitúcióra rátapadó bűnözés szankcionálását.

Az állásfoglalás tervezetét kiküldik a kerületeknek véleményezésre, ezt követően – vélhetően a februári fővárosi közgyűlésen – kerül megvitatásra, hogy a főváros élhessen a felterjesztés jogával. Ha minden gördülékenyen halad, másfél-két év múlva Budapesten kijelölhetik az első türelmi zónát. Ám ahhoz, hogy konszolidált állapot jöjjön létre, legalább egy emberöltőnek kell eltelnie – vélekedett a bizottság elnöke.