A nőgyógyász szakkollégium szerint az otthonszülés életveszélyes lehet, eddig azonban még soha nem történt haláleset

Alkotmánybírósághoz fordulnak azok a nők, akik otthon kívánnak szülni. A Magyar Orvosi kamara ugyanis felfüggesztette az ilyen alternatív szülési módszerben segédkező orvosokat. Az otthonszülést végző orvosok szerint évtizedes működésük alatt nem halt meg baba. A nőgyógyászok szerint viszont ez a módszer életveszélyes.

Az 5 napos Bence otthon született. Édesanyja annak ellenére családja körében hozta világra kisfiát, hogy az otthonszülésben segédkező orvosokat időközben a Magyar Orvosi Kamara felfüggesztette. Az otthon szült nők szerint a kamara lépése többszáz szülő nő életét veszélyezteti.

Geréb Ágnes 12 éve fogalkozik otthon szüléssel. Segítségével többezer újszülött látta már meg a napvilágot otthon. A természetes módszer évről évre több asszonyt vonz. Tavaly 200-an szültek így. Geréb Ágnes azt állítja, csak akkor vállalhat otthonszülést egy nő, ha a kórház néhány percnyi elérhetőségre van.

A szülész szakkolégium szerint viszont az otthonszülés életveszélyes lehet, ezért javasolta az ebben közreműködő orvosok felfüggesztését. A szakkolégium képviselője, Unger László határozottan tagadta, hogy a felfüggesztés mögött a hálapénz miatti konkurenciaharc állna.

Mindeközben a szülésre váró nők jogaik védelmében bírósághoz fordulnak.