A hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn megkezdődött Stanislav Galicnak, a boszniai szerb hadsereg háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolt tábornokának a pere. Galic ellen a délszláv konfliktusok egyik legsötétebb fejezetével, Szarajevó 44 hónapos ostromával kapcsolatban emelt vádakat a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményekkel foglalkozó törvényszék. Hágában ez az első olyan per, amelyben ezzel az ostrommal kapcsolatban vizsgálják a vádlott felelősségét.

A boszniai szerb erők 44 hónapon át, 1992 áprilisától 1995 novemberéig ostromolták Szarajevót, s a harcok csaknem 12 ezer halálos áldozatot követeltek. Az ostrom időszakának legnagyobb részében Galic a boszniai szerb erők romanijai hadtestének parancsnoka volt, s a vádirat szerint felelős azért, hogy csapatai tüzérségi eszközökkel és orvlövészekkel is támadták a város polgári lakosságát. Azért alkalmaztak ilyen eszközöket, hogy állandó rettegésben tartsák a szarajevóiakat – állapítja meg a vádirat.

A törvényszék szerint Galicot felelősség terheli a szarajevói óváros piactere ellen 1994 februárjában intézett tüzérségi orvtámadásért is, amelynek 66 halálos áldozata és több mint 140 sebesültje volt. Az ügyében készített vádirat hét fő vádpontot tartalmaz, amelyek közül négy emberiség elleni bűntettnek számít, három pedig háborús bűnnek.

Az 1999 decemberében letartóztatott Galic a törvényszék előtti meghallgatásain úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti bűnösnek magát.