Magyarország 2004-es európai uniós tagságától kezdve a magyar felsőoktatás, a magyar oktatási rendszer képzettséget és végzettséget bizonyító dokumentumai az unió valamennyi országában elfogadottak lesznek – a többi közt erről is beszélt Pálinkás József oktatási miniszter egy hétfői internetes ferencián.

Elmondta: a parlament előtt van az a törvény, amely Magyarország uniós csatlakozása kapcsán szabályozni fogja a diplomák és más egyéb végzettségek kölcsönös elismerését.

Közölte azt is, hogy mindazon végzettségek és képzettségek, amelyek az EU-ban elismertek, Magyarországon is elismertté válnak. Ugyanakkor jelezte: lesznek olyan szakmák és diplomák, amelyeknek az elismeréséről külön eljárásban kell gondoskodni, így például a tanári szakok esetében, ahol a tanterv az mindig az adott ország sajátosságait tükrözi.

Az interneten közvetített beszélgetést öt egyetemi város – Szeged, Miskolc, Veszprém, Debrecen és Budapest – felsőoktatási intézményeiben kísérhették figyelemmel az érdeklődő hallgatók. A diákok e-mailben kérdéseket tehettek fel a miniszternek, aki ezt követően élőben válaszolt azokra. Pálinkás József tájékoztatása szerint közel 60 kérdést kapott és ebből 29-re tudott – az időkeret miatt – részben vagy egészben válaszolni.

Közlése szerint a diákok érintették szinte a felsőoktatás valamennyi aktuális kérdését, a diákhiteltől kezdve a pedagógus életpálya-modellen keresztül a határon túli fiatal magyarokat érintő kedvezménytörvényig.

A miniszter az utóbbiról szólva elmondta, hogy a januárban életbe lépő jogszabály nem hoz hátrányos változást a határon túlról érkező, Magyarországon tanuló fiatalok számára. Ugyanakkor jelezte: a kormányzat továbbra is a szülőföldön való tanulást akarja támogatni, és emellett 1-2 féléves részképzéseket biztosítani az érintett hallgatók számára.

Az interaktív konferenciát a legnagyobb magyarországi ifjúsági ernyőszervezet,az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament (OGYIP), valamint a Budapest Business Klub közösen szervezte.

A program egyébként része annak a konferencia-sorozatnak, melynek során XXI. századi beszélgetések címmel az OGYIP világhálós konzultációkat rendez közéleti szereplőkkel. Az OGYIP következő féléves tervei szerint egyébként vendégül látják majd a Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint Medgyessy Pétert, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét is.

Az OGYIP tájékoztatása szerint az internetes konferenciát egy-két alkalommal technikai problémák szakították meg, így az egyetemi központokban a mintegy 80 perces programból a diákok összesen 70 perc beszélgetést kísérhettek figyelemmel.