Az Országgyűléstől kapott lakásbérleti támogatással kapcsolatos csalással gyanúsítja az ügyészség Dán Jánost, ezért a legfőbb ügyész kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A kisgazda politikus az [origo]-nak azt mondta, hogy legfeljebb formaságokról lehet szó, nem vett fel pénzt törvénytelenül. A csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsított képviselő állítólag két ingatlanbérleti üggyel kapcsolatban megtévesztette az Országgyűlés Gazdasági Hivatalát. Csak olyan pénzt vettem fel, ami törvényesen, minden vidéki képviselőnek jár – közölte az [origo]-val Dán János kisgazda országgyűlési képviselő, aki azt állítja, hogy ma hallott először az egész ügyről.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta: a képviselőt folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalással, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Az ügy részeteit nem hozták nyilvánosságra. Az [origo] információi szerint az ügy az Országgyűlés Gazdasági Hivatalához, a vidéki képviselőknek folyósított lakásbérleti támogatáshoz kapcsolódik. Meg nem erősített értesülésünk szerint Dán János a pénzből nem bérelt lakást, hanem odaadta egy vállalkozásnak. A cég cserébe számlákat adott lakásbérletről, valamint azt ígérte, hogy megforgatja a pénzt és többet ad vissza a képviselőnek. A vállalkozás azonban csődbe ment. Dán János visszakövetelte az összeget, és arra hivatkozott, hogy a pénz az Országgyűlésé. Ezután derült ki az ügy a gazdasági hivatal számára.

Dán János az [origo]-nak adott nyilatkozatában azt állította, hogy nem követett el törvénytelenséget. Szerinte formai okok, “jogi csűrés-csavarás” alapján lehet csak belekötni. “Fiktív szerződéssel nem kötöttem albérleti szerződést. Csak valós jogi személyekkel és valós magánszemélyekkel kötöttem szerződést” – mondta Dán János, de többszöri kérdésünkre sem fejtette ki, hogy mi lehet a konfliktus alapja. A telefonon adott interjú során csak azt ismételgette, hogy nem tudott az ügyről, és csak olyan pénzt vett fel, ami minden hasonló helyzetű képviselőnek jár. Többször hangsúlyozta, hogy az ügy nagyon rosszul érinti a közelgő választások miatt, mert egyéni választókerületben indulna újra. Kérdésünkre elismerte, hogy kapott lakásbérleti támogatást, de bérelt is lakást belőle a fővárosban. Az ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálódik. Túri András hivatalvezető ügyész azonban az [origo] megkeresése ellenére sem kívánt az ügyről részleteket elárulni.