Tagadta bűnösségét a minősített vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán független országgyűlési képviselő a Fővárosi Bíróságon szerdán kezdődött büntetőperben. Az ügyészség a büntetőperben Székely Zoltánt kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.

Az ügyészség vádirata szerint Székely Zoltán 1999-ben az Országgyűlés Környezetvédelmi Alap Céltámogatás (KAC) Ellenőrző Albizottságának elnökeként találkozott Emőd polgármesterével, és megpróbálta egy 464 millió forintos csatornaépítésre adott támogatás 30 százalékát megszerezni, illetve elérni, hogy az általa megjelölt céget vonják be az építésbe.

A másik vádpont szerint Székely Zoltán az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnökeként előbb 30, majd 20 millió forintot kért Balla Dániel vállalkozótól; a pénzt át is vette. A politikus cserébe azt ígérte, hogy nem támadja meg azt a közbeszerzési pályázatot, amelyen a vállalkozó számára korábban kedvező döntés született.

A tárgyaláson a képviselő merő hazugságnak és valótlanságnak nevezte az emődi polgármester azon állítását, miszerint ő a KAC bizonyos százalékát kérte volna. Megfogalmazása szerint ezt pénzügyileg lehetetlen lett volna kivitelezni. Az ügyészség a büntetőperben Székely Zoltánt kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.