Ha a parlament megválasztja, akkor az adatvédelmi biztosi poszt várományosa megvizsgálná a hazugságvizsgáló készülékek munkahelyi alkalmazását. A Magyar Posta tegnapi közleményében leszögezte: jogi szakértőik nem emeltek kifogást a poligráf alkalmazása ellen.

A Magyar Posta Rt. vállalati filozófiájában kiemelkedő helyet foglal el a munkatársak és a küldemények biztonsága – szögezi le a társaság közleménye, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek. Ebbe a körbe tartozik az üzleti titkok védelme is.
Ezért egy sor új biztonsági intézkedés kidolgozására és részbeni bevezetésére került sor az üzleti titok védelme érdekében is. A közlemény hangsúlyozza, hogy ennek egyik eleme a poligráfos vizsgálati módszer alkalmazása, amelyet a polgári életben, a vállalati szférában bel- és külföldön egyaránt alkalmaznak. A Posta megerősíti, hogy a vizsgálati módszert a jövőben időről időre alkalmazni kívánja, hozzátéve, hogy a megkérdezett jogi szakértők nem emeltek törvényességi, illetve etikai kifogást.
A vizsgálatnak nincs munkajogi következménye, eredménye csak a résztvevő munkavállaló és a munkáltató számára hozzáférhető – szögezi le a Magyar Posta.

Péterfalvi Attila ombudsmanjelölt a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: bár nincs információja arról, érkezett-e már beadvány az ombudsmani hivatalhoz a Magyar Posta tervezett “poligráfos” vizsgálatával kapcsolatban, de ha a parlament megválasztja adatvédelmi biztosnak, kivizsgálná a hazugságvizsgáló munkahelyi alkalmazásának kérdéseit. Megerősítette: Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos a poligráf alkalmazásával kapcsolatban már kialakította álláspontját. Egy konkrét ügyben hozott állásfoglalást természetesen a körülmények behatóbb tanulmányozása nélkül nem lehet mechanikusan alkalmazni egy másik esetre – vélekedett Péterfalvi. Arra is rámutatott, hogy az adatvédelmi biztos állásfoglalásának – néhány kivételtől eltekintve – nincsen kötelező ereje.