A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői elsőfokú ítéletében elutasította a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) keresetét, amelyben azt kérte, hogy a Telnet Magyarország Rt. internet szolgáltató törölje az ingyenes tárhelyén elhelyezett weboldalt, ahol a hivatal októberben feltört oldalát lehet megtekinteni.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői elsőfokú ítéletében elutasította a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) keresetét, amelyben azt kérte, hogy a Telnet Magyarország Rt. internet szolgáltató törölje az ingyenes tárhelyén elhelyezett weboldalt, ahol a hivatal októberben feltört oldalát lehet megtekinteni. A felperes szerint az Extra elnevezésű ingyenes tárhely-szolgáltatás egyik weboldalán található szöveg és a hivatal épületének fényképe együttesen azt a látszatot keltheti, hogy az NBH hivatalos közleményéről van szó. Ezért arra kérték a bíróságot, hogy a személyiségi jog, illetve a jó hírnév megsértése, valamint a képmással való visszaélés miatt kötelezze a Telnet Rt.-t az oldal levételére, illetve egy közlemény megjelentetésére. Pataki Árpád bíró elmondta: a bíróság sajátos helyzetben van ebben az ügyben, ugyanis személyiségi jogi vonatkozásban jelenleg nincs speciális jogi szabályozás az internetre nézve.

A bíróság nem fogadta el az alperesnek azt az álláspontját, hogy az internet szolgáltató nem felelős az oldalain a felhasználói által elhelyezett tartalomért. Pataki Árpád közlése szerint a bíróság ezt az Alkotmány és a személyiségi jog általános szabályai alapján tudja levezetni, amelyek azt mondják ki, hogy a személyhez fűződő jogokat mindenkinek tiszteletben kell tartania. A bíróság szerint jogszabály hiányában valamiféle önszabályozással, vagy az általános szerződési feltételek precízebbé tételével lehet a helyzetet megoldani.

A bíróság álláspontja szerint annak alapján, hogy a hivatal fényképe megjelent az ominózus szöveg felett, senki nem gondolhatja vagy feltételezheti azt, hogy az NBH közleményéről lenne szó. A szöveg maga a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartozik. Abban nem állítottak valótlant a hivatalról, azt nem tüntették fel hamis színben, és sem képmással való visszaélésről, sem pedig névviselési jog sérelméről sincs szó.

A bíróság a felperest a perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, az ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek. Nemes Dániel, a Telnet Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: bár örülnek az ítéletnek, azt várták volna, hogy a bíróság konkrétan kimondja, felelős-e a szolgáltató a nála elhelyezett tartalomért vagy sem, és ha igen, miként. Így elképzelhető, hogy cége fellebbez azért, hogy másodfokon precedensértékű ítélet szülessen ez ügyben.