Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozást rendelt el Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ellen.

Medgyessy ellen egy magánszemély tett feljelentést befolyással üzérkedés gyanúja miatt, miután kiderült, hogy a politikus 100 ezer dollárt vett át azért, hogy meggyőzze az V. kerületi MSZP-s képviselőket, támogassák a Gresham Palota értékesítéséről szóló terveket. A szocialisták, más pártbeli képviselőkkel együtt, megszavazták a javaslatot, így Medgyessy cége a pénzt felvette.Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozást rendelt el Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ellen – értesült a HavariaPress. Medgyessy ellen egy magánszemély tett feljelentést befolyással üzérkedés gyanúja miatt, miután több lapban is megjelent, hogy a politikus 100 ezer dollárt vett át azért, hogy meggyőzze az V. kerületi MSZP-s képviselőket, támogassák a Gresham Palota értékesítéséről szóló terveket. A szocialisták, más pártbeli képviselőkkel együtt, megszavazták a javaslatot, így Medgyessy cége a pénzt felvette.

Az ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd megbízta az ORFK-t az információk összegyűjtésével. Az ORFK kedden nyilvánosságra hozott döntése értelmében megindítják a nyomozást Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ellen az általa aláírt szerződésre alapozva. Medgyessy gyanúsítottkénti kihallgatása előtt minden bizonnyal tanúként hallgatják ki az ügyben érintett önkormányzati képviselőket és a lobbiszerződést felajánló cég vezetőit is. A Magyar Demokrata című hetilapra hivatkozva a Magyar Nemzetben nemrégiben megjelent: 1998 őszén, helyi szocialista képviselők befolyásolásáért cserébe, összesen százezer dollárt ajánlott fel Medgyessy családi vállalkozásának a Roosevelt téri luxusszállót építő Gresco Rt., amelynek egy részét – a pozitív döntést követően – a politikus szétosztotta a helyi MSZP-frakcióban.

Medgyessy Péter visszautasította az állításokat, és jó hírnevének megsértése miatt személyiségi jogi pert kezdeményezett a Magyar Nemzet és a Magyar Demokrata ellen. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje ellen Bencsik András, az ügyet kirobbantó Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője, Szerdahelyi Szabolcs, az APÜSZ elnöke, továbbá egy magánszemély tett feljelentést. – Akár ténylegesen megvesztegetett képviselőket Medgyessy Péter, akár nem, az általa aláírt szerződés miatt mindenképpen fennáll bűncselekmény gyanúja, mondta az Index érdeklődésére Futó Barnabás ügyvéd. Véleménye szerint elég csak hivatkozni hivatalos személy befolyásolására, például egy szerződés szövegében, ennyi már elég is lehet a “befolyással való űzérkedés” kimerítésére. Ha Medgyessy nem tett semmit, tehát nem kereste meg a képviselőket, akkor csalással állunk szemben. Ha tett valamit, vagy azt színlelte (mármint a megbízója felé) akkor megint a befolyással való űzérkedésnél vagyunk. Arra felvetésre, miszerint bűncselekménynek tekinthető-e minden törvénytelenségere felhívó, vagy azt sugalló írás, Futó Barnabás azt felelte, Medgyessy esetében az a legfőbb probléma, hogy a szerződés önkormányzati képviselőkre, azaz hivatalos személyekre utal.