Három év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és három év közügyektől valő eltiltásra ítélte, nem jogerősen, az Encsi Városi Bíróság Boros Csaba büntetőtanácsa kedden a 75 éves Kosztor Sándornét, az ötvenes években Repülős Giziként országos hírnévre szert tett besurranó tolvajt.

A tolvajnőt eddig 13 alkalommal összesen 40 évre ítélték el, s 20 évet börtönben is töltött. Ragadványnevét abban az időben kapta, amikor még belföldi légi járatok közlekedtek Magyarországon, s a tolvajnő Budapestről repülőn indult vidéki portyáira, és még aznap visszarepült a fővárosba. A magyar tolvajnők koronázatlan királynője legutóbb november 19-én aktivizálta magát Encsen. A kisvárosban 11 és 13 óra között besurranásos módszerrel több mint 400 ezer forint értékű arany ékszert és 190 ezer forint készpénzt zsákmányolt négy lakásból – közöttük két helyi rendőrtiszt otthonából -, kettőben pedig eredménytelen volt. Azon vesztett rajta, hogy az egyik encsi lakásban otthon volt a tulajdonos, aki gyanút fogott, s értesítette a rendőrséget. A napi zsákmánnyal éppen távozni készülő tolvajnőt az encsi vasútállomáson abban a pillanatban fogták el a riasztott helyi rendőrök, amikor felszállni készült a budapesti gyorsra.

A tolvajnő előállítása során a mindössze két óra alatt “összegyűjtött” kis vagyon a táskájából hiánytalanul előkerült. Az előző héten a bíróság elnapolta a tárgyalást. A bíró kedden az elfogása után Repülős Gizit motozó rendőrnőket, hatósági tanúkat és egy forrónyomos rendőrtisztet hallgatott meg. Erre azért volt szükség, mert a vádlott azt állította, hogy egy helyi vállalkozótól nem 190 ezer forintot vitt el, hanem 175 ezer forintot. Repülős Gizi szerint az irattárcájában lefoglalt 30 ezer forint a saját pénze volt. A bíróság ennek a magyarázatnak csak részben adott hitelt és több mint 24 ezer forintot visszaadott a vádlottnak. Ezenkívül Gizi mama visszakapta csaknem 20 ezer forint értékű arany nyakláncát, a rajta lévő három arany medállal együtt, ugyanis bizonyítani tudta, hogy azt két unokájától kapta, és a rendőrök a korábbi lopásainál sem vették el tőle.

Az utolsó szó jogán az idős vádlott sírva előadta, hogy most sértetté vált ő is, mert a vállalkozótól, annak állításával ellentétben, 15 ezer forinttal kevesebb pénzt vitt el. Lényeges volt a hiányzó 15 ezer forint, ugyanis ezzel az összeggel már egy magasabb, akár 7 és fél évi büntetési kategóriába minősíthető a kiszabható szabadságvesztés felső határa. A bíróság csak részben vette figyelembe a vádlott védekezését, és egy rendbeli nagyobb értékben üzletszerűen elkövetett lopás és három rendbeli lopás büntette miatt, többszöri visszaesőként 3 évi fegyházra és 3 évre a közügyektől való eltiltásra ítélte Kosztor Sándornét. A bíróság azt is kimondta, hogy a tolvajnő feltételes szabadságra sem bocsátható. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon a megyei bíróságon folytatódik.