Hosszas tárgyalás után végre pont került a CIB Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) között a BorsodChem tulajdoni viszonyaival kapcsolatban kipattant vitára. A CIB-et elmarasztaló júniusi ítélet után a két fél megállapodott abban: véglegesen lezárják az ügyet.

A PSZÁF és a CIB Bank Rt. megállapodtak, hogy véglegesen lezárják a közöttük folyamatban lévő, a BorsodChem Rt.-vel kapcsolatos jogvitát – derül ki a Magyar Tőkepiacban kedden megjelent közleményből. A CIB Bank visszavonja az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését, és nyilatkozatot tesz közzé, amelyet a PSZÁF elfogad. A CIB nyilatkozatában elismeri, hogy a Szibur Rt.-vel a BorsodChem-részvényekre kötött megállapodása során előzetesen nem tájékoztatta a felügyeletet, így elkerülte a figyelmét, hogy a részvényekhez kapcsolódó rendelkezési jog átengedése annak nyilvánosságra hozatala nélkül törvényi rendelkezést sérthet.

A bank elismeri továbbá, hogy a BorsodChem tulajdonosi szerkezetének, illetve a tulajdonosi összefonódások vizsgálatára irányuló felügyeleti eljárást nem kellően körültekintő magatartásával megzavarta, és ezáltal megsértette a PSZÁF érdekeit. A felügyelet 2000 őszén indított vizsgálatot a BorsodChem tulajdonosi szerkezetének feltárására, ugyanis nem volt kizárható, hogy külföldi érdekeltségű vállalatok a hatályos törvényi rendelkezések megsértésével kivásárolják a társaság részvényeit. A felügyelet célja az volt, hogy a piac tisztaságát, átláthatóságát biztosítsa. Annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a CIB Bank tisztességtelen piaci magatartást tanúsított a BorsodChem-részvények 24,8 százalékának a Milford Holdingstól, a Szibur vételi joga mellett történő megvásárlásával. A hatóság szerint ez az üzlet még tovább bonyolította a BorsodChem egyébként is áttekinthetetlen tulajdoni viszonyait, ami ellentétes az értékpapírtörvény céljával. A felügyelet akkori érvelése szerint a CIB magatartása az értékpapírtörvény, a versenytörvény és a polgári törvénykönyv alapján is kifogásolható.

A PSZÁF azonban időközben megszüntette a jogellenes felvásárlással kapcsolatos felügyeleti eljárást, mivel a BorsodChem egyik részvényese a törvényi előírásoknak megfelelő nyilvános vételi ajánlatot tett a társaság részvényeire. A piac elemzői szerint az, hogy a CIB és a PSZÁF között végre alku köttetett, talán összefügg azzal, hogy Zdeborsky György, a CIB Bank Rt. elnök-vezérigazgatója a közelmúltban bejelentette: jövő március végén távozik posztjáról.