Nemzetközi számítógépes kalózhálózatra csaptak le szerda hajnalban hat ország rendőrségének közös rajtaütéses akciója során. A Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Norvégiában és Finnországban végrehajtott házkutatások a világ egyik legsikeresebb számítógépes kalózhálózatának tartott, úgynevezett DinkorDie tagjait vették célba.

A hackerek az elmúlt években számítógépes rendszerek kódjait feltörve új filmeket, számítógépes játékokat töltöttek le, majd az anyagokat az internet segítségével terjesztették ingyenes letöltésre – jelentette a BBC. A DinkorDie-t állítólag 1993-ban Moszkvában hozták létre, és a világ akkor figyelt fel rá, amikor 1995-ben két héttel a Microsoft Windows 95 programjának piacra dobása előtt hackerei letöltötték és kiadták a számítógépes programot. A csoport tagjai legutóbb a novemberben bemutatott Harry Potter filmet szerezték meg a bemutatás előtt, és terjesztették a világhálón.

A több mint egy éven át tartó rendőrségi megfigyelés nyomán a szerda hajnalban végrehajtott rendőrségi akcióban Nagy-Britanniában hat személyt vettek őrizetbe csalásra való szövetkezés vádjával. Az Egyesült Államokban tartott házkutatások során több mint száz számítógépet foglaltak le törvénytelen tevékenység gyanújával. Az amerikai és a brit csoport tagjai között állítólag számítógépes cégek vezetői és szakemberei vannak. A rendőrség tájékoztatása szerint a csoport tagjai többségének semmilyen anyagi előnye nem származott az illegális tevékenységből, csupán számítógépes szaktudásukat akarták “csillogtatni”.