Zoran Djindjic szerb kormányfő szerint nem kizárt, hogy az elkövetkező egy-két hónapon belül kiadnak a hágai Nemzetközi Törvényszéknek még néhány személyt, akiknek a neve rajta van a bírósági vádlistán.

Ezzel egy időben a hágai tisztségviselők közölték: a törvényszék négy volt magas beosztású személy kiadatását várja Belgrádtól, akiket február 14-én Slobodan Miloseviccsel együtt akarják a vádlottak padjára ültetni. Az említett kiadatásokról a belgrádi Blic News című belgrádi hetilapnak beszélt Djindjic. A szerb kormányfő nem kívánta elárulni, hogy pontosan kikről van szó. Annyit közölt: szóba jöhetnek olyan személyek, akik nem a jelenlegi Jugoszlávia területén születtek, és az elmúlt néhány évben kaptak jugoszláviai állampolgárságot. A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Jugoszlávia nem kíván menedéket nyújtani háborús bűnösöknek.

Christian Chartier, a hágai törvényszék sajtófelelőse szerdán közölte a Beta hírügynökséggel, hogy a szerb hatóságoknak ki kell adniuk Hágának “négy személyt, akik ellen Slobodan Miloseviccsel együtt emeltek vádat a koszovói albánok terhére elkövetett háborús bűncselekmények miatt”. Chartier szerint a szerb hatóságoknak gyorsan és feltételek nélkül meg kell szervezniük ezeknek a személyeknek a kiadatását. Közös érdek – mondta -, hogy ez még február 12-ig megtörténjék, mert ekkor kezdődik Milosevic pere. Florence Hartmann, a hágai főügyészség szóvivője ehhez annyit tett hozzá: nagyon örült, hogy a szóban forgó személyeket Miloseviccsel adták volna ki Hágának, mert – mondta – különösen fontos, hogy együtt ítélkezzenek felettük.

Hogy kikről van szó, azt nem árulta el sem Chartier, sem Hartmann asszony. Azt tudni lehet, hogy a hágai bűnlistán számos jelenlegi vagy volt magas beosztású személy van. Így például Milan Milutinovic jelenlegi szerb elnök, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes, Valjko Stojiljkovic volt szerb belügyminiszter, illetve Dragoljub Ojdanic volt szerb védelmi miniszter. A bíróság összesen 33 “szökevényt” tart számon. Nincs mindegyikük Jugoszlávia területén, de az országban tartózkodik például a “vukovári trojka”: Veselin Sljivancanin, Mile Mrksic és Miroslav Radic. Hágában egyébként Belgrád minden cáfolata ellenére azt állítják, hogy Ratko Mladic, volt boszniai szerb hadseregparancsnok is Jugoszláviában, pontosabban az ország fovárosában van, s élvezi a jugoszláv hadsereg védelmét.