Dimitrij Szklijarovot júliusban, Las Vegasban tartóztatták le, amiért feltörte az Adobe elektronikus könyveinek másolásvédelmét. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben decemberben megállapodás született.

A 26 éves moszkvai Dimitrij Szklijarovot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei tartóztatták le, amiért egy olyan kódfeltörő programot írt, amellyel jogosulatlan felhasználók is meg tudják tekinteni az egyébként csak az Adobe Systems eBook Reader programjával olvasható, pénzért megvásárolható digitális könyveket. Az Oroszországban legálisan forgalmazott hackerprogram az eBook Reader által olvasható fájlokat átalakítja PDF-formátumú szövegekké, így azokba bármely PDF-olvasóval bele lehet tekinteni. Szklijarov előadást tartott egy Las Vegasban rendezett szakmai konferencián, és hazafelé indult volna Moszkvába, amikor az FBI nyomozói őrizetbe vették.

Az esemény jelentős nemzetközi konfliktussá nőtte ki magát az Egyesült Államok és Oroszország között: az oroszok többek között figyelmeztették programozóikat, hogy ne utazzanak az USA-ba. A szólásszabadságért küzdő civil szervezetek Szklijarov szabadon engedését követelték. A nemzetközi tiltakozások következtében az Adobe úgy határozott, hogy kiszáll a perből, és nem nyújt a szükségesnél nagyobb támogatást a szövetségi bíróságnak. Augusztusban ötvenezer dolláros óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték a hackert. Az óvadékot a Szklijarovot foglalkoztató orosz komputeres cég, az ElcomSoft fizette ki, amely kezdettől fogva szintén az ügy vádlottja volt – mivel a felperes szerint közreműködött a kalózpogram árusításában.

A friss megállapodás értelmében az orosz vállalat javaslatára a továbbiakban az ügy kizárólagos vádlottja az ElcomSoft lesz. A felperes amerikai kormány ebbe azzal a feltétellel ment bele, hogy Dimitrij Szklijarovnak tanúskodnia kell az ElcomSoft tárgyalásán. Ugyanakkor a hacker ellen ejtik az összes vádat, és szabadon távozhat hazájába.

Az ElcomSoft továbbra is fenntartja álláspontját, hogy sem Szklijarov, sem a cég nem követett el semmi törvénybe ütközőt, és a vállalat szerint ez a per során be is fog bizonyosodni. Az eset főképp azért váltott ki nagy visszhangot, mert ez az első gyakorlati alkalmazása a tavaly született, Digital Millennium Copyright Act (DMCA) néven ismert törvénynek. A DMCA bünteti olyan technológiák árusítását, amely számítógépes programok másolásvédelmét játssza ki. Szklijarov ezért azon cyber-aktivisták kultikus figurájává vált, akik szerint a törvény túl tág kereteket szab, és ezzel akadályozza a szoftveripar fejlődését, és korlátozza a szólásszabadságot.