Hegedűs Loránt mentelmi jogának felfüggesztését javasolta a parlamentnek a mentelmi bizottság. A testület megállapította: nem áll fenn összeférhetetlenség Rigler Zoltánnal szemben.

Nem áll fenn összeférhetetlenség Rigler Zoltánnal szemben – mondta ki egyhangúlag a mentelmi bizottság tegnapi ülésén. Az ügyet kivizsgáló háromtagú testület a rendelkezésre álló iratok alapján nem állapított meg összeférhetetlenséget abban, hogy a fideszes képviselő többségi tulajdont szerzett az Alba Regia építőipari cégben – tájékoztatta az újságírókat Isépy Tamás, a mentelmi bizottság elnöke. Világosi Gábor azért kezdeményezett eljárást, mert szerinte Rigler képviselői munkája során szerzett bizalmas információkat használt fel a tulajdonszerzésben. Dornbach Alajos, a vizsgálóbizottság elnöke kifejtette: rossz a törvényi szabályozás, mert szankciók hiányában többen megtagadták az együttműködést a testülettel; például Rigler sem válaszolt bizonyos kérdésekre.
Ifjabb Hegedűs Loránt mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a testület – közölte Isépy. A MIÉP-es képviselő kiadatását a legfőbb ügyész kezdeményezte közösség elleni izgatás bűntettének alapos gyanúja miatt, egy ismert cikke alapján. A politikus kérte joga felfüggesztését, s a bizottság szerint az Országgyűlés tekintélye is ezt kívánja. A képviselő a testület előtt kijelentette: bízik a magyar igazságszolgáltatás függetlenségében és pártatlanságában, hogy az “ultraliberális hisztériakampány” ellenére cikkét tárgyilagosan ítéli meg.

Dán János esetében csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a legfőbb ügyész kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését, melyet a testület egyhangúlag javasolt. A kisgazda képviselő soha nem lakott abban a budapesti lakásban, amelynek bérlésére az Országgyűlés gazdasági hivatala 1,6 milliót utalt át a bérbe adóként feltüntetett cégnek, melyet időközben felszámoltak. A képviselő szerint egyetlen fillér sem került hozzá ilyen módon, csalást, okirat-hamisítást sem követett el, ezért kérte mentelmi joga fenntartását. A testület nem javasolja Kuncze Gábor mentelmi jogának felfüggesztését. Az SZDSZ-es képviselőt Schlecht Csaba jelentette fel nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt, amiért az nagyarányú áfa-csalással vádolta meg. Szintén nem javasolják Kosztolányi Dénes mentelmi jogának felfüggesztését. A fideszes honatya Horváth Jenőről, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéről találta azt mondani, hogy III/III-as volt. A bizottság Sági József mentelmi jogának fenntartását is javasolja a parlamentnek. A Fidesz-képviselő egy szombathelyi nyilvános rendezvényen – a feljelentés szerint – arcul ütött egy újságírót, amit a politikus nem ismert el. Isépy kitért arra: 1990 és 1994 között 44, 1994 és1998 között 52, ebben a ciklusban 82 ügyet tárgyalt a bizottság. Először szerepelt napirendjükön közösség elleni izgatás, törzstőkecsorbítás, csődbűntett.