A minimálbér-emelés 50 ezer forintra történő emelése az Ecostat számításai szerint mintegy 500 ezer alkalmazottat érint.

Ez a gazdaságelemző és informatikai intézet legfrissebb prognózisa szerint a versenyszférában dolgozók 20,7 százalékának, valamivel több mint 370 ezer főnek, a költségvetésben foglalkoztatottak 19,4 százalékának, mintegy 130 ezer dolgozónak jelent változást jövőre. A társadalombiztosítási járulékok újabb 2 százalékpontos csökkentésével összekapcsolt minimálbér-emelés a versenyszféra egészének megtakarítást jelent, annak ellenére, hogy az egészségügyi hozzájárulás emelkedik. Az Ecostat számításai szerint a versenyszféra a jövőre életbe lépő változások hatására 12-15 milliárd forint kifizetése alól mentesül. Azokban az ágazatokban azonban, ahol alacsony a kereseti színvonal, a módosítás veszteséggel jár. Ezekben az ágazatokban ugyanis a minimálbér jelentősebb emelkedését nem kompenzálja a tb-járulék csökkentése.

Az összeállítás megállapítja, hogy a következő évben tovább növekszik a keresetek adótartalma. A januártól életbe lépő új adótábla szerint az alsó 20 százalékkal adózó sáv határa 480 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik. Ezzel kapcsolatban a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a minimálbérből élők ugyan továbbra is a legalsó sáv szerint adóznak, ám a legkisebb jutalom vagy a 13. havi fizetés már felső kategóriába sorolja őket. A felső sáv értékhatára 1 millió 50 ezerről 1 millió 200 ezer forintra emelkedik jövőre. Eszerint a nemzetgazdasági átlagkereset a legmagasabb adósávba kerül, ami valószínűleg példátlan az adórendszerek között.