Pánik uralkodik abban a tucatnyi európai országban, ahol január elsejétől a közös pénz veszi át a nemzeti valuta helyét: nem kevesen az utolsó pillanatban kísérlik meg kimenekíteni az elmúlt években felhalmozott, feketén szerzett bevételüket.

  • Az euró bevezetése lesz az illegális pénzek elleni legnagyobb akció az 1948-as pénzreform óta – emlékezteti a német polgárokat az egyik, magát tanácsadóként reklámozó, de egyértelműen adómegkerülésre szakosodott cég. Márpedig a szövetségi hatóságok szerint az államkassza eddig évente százmilliárd márkás bevételtől esett el a polgárok trükkjei miatt. A hamburgi Der Spiegel magazin szerint ugyanis Németországban nem a szegények sportja az adócsalás, sem a vagyoneltitkolás: csak tavaly – állítják illetékesek – százmilliárd márkával nőtt az otthon rejtegetett készpénz összege, amelyről gyanítható, hogy pont azért nem helyezhette el bankban gazdája, mert tartott az eredetet firtató esetleges kérdésektől.

S persze a kisipari módszerekkel elkövetett adócsalás is sokat számítana a német államkasszának. Mint azt tréfásan több lap is megjegyzi, a vita csak azon folyik, hogy az egyszemélyes kis szolgáltató cégek közül az összes vagy csupán minden második esetében lehetne alapos gyanút megállapítani egy revízió esetén vagy egy próbavásárlással. Nem véletlen, hogy a helyi tréfa szerint BMW-re a kétkezi munkások közül csak a BMW (Bäcker, Metzger, Wirte, azaz pék, mészáros, vendéglős) ácsingózhat. A német adónyomozók most arra számítanak, hogy a fizetőeszköz-váltás kiugrasztja a nyulat a bokorból. Egyszer ugyanis meg kell jelenniük ezeknek a vagyonoknak, legalább akkor, amikor valamilyen trükkel át próbálják váltani őket. Ennél nagyobb gondot már csak a külföldre síbolt summák jelentenek: az utóbbi években luxemburgi, osztrák és svájci pénzintézetekbe “menekített” 6-800 milliárd márka tulajdonosainak ugyanis csak ölbe tett kézzel kell várniuk, hogy megkapják az értesítést, a számlájukon levő summát átkönyvelték euróra.