Az Országos Választási Bizottsági (OVB) új tagjairól is szavaz a parlament kedden. Az MSZP és az SZDSZ nemmel fog szavazni a jelöltekre, mivel szerintük politikailag nem semlegesek.

Az előterjesztés az OVB tagjának Ficzere Lajos egyetemi tanárt, Horváth Sándort, a Független Jogász Fórum elnökét, Maczonkai Mihály, illetve Molnár Miklós egyetemi tanárokat, korábbi adatvédelmi ombudsman-jelölteket, valamint Sándorfi György ügyvédet, egykori igazságügy-minisztériumi kabinetfőnököt javasolja. A határozati javaslat értelmében a testület póttagjának Beregi Zoltán ügyvédet és Kovács László egyetemi oktatót választanák.

“A pártok javaslatait figyelembe véve – a választások tisztasága, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése érdekében – az állam és jogtudományok, illetőleg a közélet ismert személyiségei közül a határozati javaslatban felsorolt országos választási bizottsági tagokra, póttagokra teszek indítványt” – olvasható a belügyminiszter előterjesztésében. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási bizottságok tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon kell megválasztani. Ez jelen esetben február 15-i határidőt jelent. Az Országos Választási Bizottságba az országos választási listát állító pártok – a listaállítás határidejét, azaz jövő március 19-ét követően – szintén delegálhatnak tagokat. Az OVB választott tagjai a testület megalakulását követően saját maguk közül választanak elnököt. A bizottság tagjait az országgyűlési képviselők egyszerű többségével választják.

Az SZDSZ közleményben tiltakozott a jelöltek személye miatt. “Ha egy kormány az utolsó pillanatban minden hatalmi és ellenőrzési pozíciót megszáll, az két dologra utalhat: vagy fél valamitől, vagy készül valamire. Ennek példája az Országos Választási Bizottság tagjaira tett belügyminiszteri javaslat, amely egyértelműen felrúgja azt az eddigi gyakorlatot, hogy ez a testület politikailag semleges és szakmailag hiteles legyen” – áll Kóródi Mária (SZDSZ) közleményében. Az SZDSZ szerint valamennyi jelölt a jelenlegi kormánypártokhoz kötődik, és többségükben nem rendelkeznek a választójog jogi kérdéseiben megfelelő szakmai vagy tudományos ismeretekkel. Az MSZP szintén nemmel fog szavazni a jelöltekre. Nagy Sándor frakcióvezető az [origo]-nak azt mondta: szerintük nem volt körültekintő a jelöléa, és nem látják indokoltnak, hogy ilyen nagy mértékű csrét hajtsanak végre a tagok körében. “Láthatóan egy körből kerültek ki a jelöltek” – utalt Nagy a személyek kormányhoz való kötődésére.