Románia legfőbb ügyésze hétfőn bűnügyi vizsgálatot rendelt el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellen amiatt, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hétvégi értekezletén elénekelték a magyar himnuszt – jelentette a román közszolgálati rádió.

A Tanase Joita legfőbb ügyész nyilatkozatát idéző hírforrás szerint a bűnügyi kivizsgálást Románia felségjeleinek megsértése miatt rendelték el, a román büntetőtörvénykönyv megfelelő paragrafusa alapján. A Btk. 6 hónaptól 3 évig terjedő büntetést helyez kilátásba az ország jelképeinek megsértéséért és meggyalázásáért. Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke a legfőbb ügyészi bejelentésre válaszolva kijelentette: annak, aki a bűnügyi vizsgálatot elrendelte, újra el kellene végeznie jogi tanulmányait. A politikus elutasította azt az állítást, hogy az SZKT küldöttei a magyar himnusz eléneklésével megsértették volna a román államot.

Az SZKT küldöttei a testület szombati marosvásárhelyi értekezletének végén a román kormány végrehajtási utasításai elleni tiltakozásul tudatos szabálysértésként énekelték el a magyar himnuszt. Markó elmondta: az RMDSZ csak akkor írja alá a romániai nemzetiségek képviselőinek azt a múltheti kolozsvári nyilatkozatát, amely támogatja Románia csatlakozását az Európai Unióhoz, ha elfogadják a magyar szövetség szövegmódosító javaslatait. Az RMDSZ-elnök emlékeztetett rá, hogy az RMDSZ képviselője szombaton azért nem írta alá a kolozsvári nyilatkozatot, mert annak megszövegezői merev álláspontra helyezkedve elutasították a módosítási javaslatokat. Markó szerint a nyilatkozat szövege felületes és dagályos.