Lényegesen mérsékelve az első fokon hozott ítéletet, 1 millió 250 ezer forint pénzbüntetést szabott ki Atyánszky György volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselőre a kedden másodfokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság.

A csődbűntettet és a hitelező jogtalan előnyben részesítésének vétségét elkövető politikusnál a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy kiskorú gyermeket nevel, büntetlen előéletű, az általa okozott kár részben megtérült, valamint a bűncselekmény óta jelentékeny idő telt el hangzott el a dr. Németh Pálné tanácsa által hozott ítélet indoklásakor.

Atyánszky Györgyöt 2001. június 14-én a Szolnoki Városi Bíróság egy rendbeli csődbűntett elkövetésében, valamint hitelező jogtalan előnyben részesítésének egy rendbeli vétségében találta bűnösnek. Az egyik vádpont alapját az képezte, hogy Atyánszky György egy martfűi pékséget üzemeltető és fizetésképtelenné vált cége felszámolásának bejelentése után pénzt vett ki kft.-je kasszájából. Emellett azt is felrótták neki, hogy a szakértői vélemény szerint hárommillió forintot érő Volvo típusú cégautót maradványértékben – százezer forintért – eladta, majd pedig a gépkocsi egyik rokona tulajdonába került.

Az Országgyűlés által mentelmi jogából felfüggesztett Atyánszky György a többi között végig azzal védekezett, hogy az úgynevezett tagi kölcsönt visszafizette a felszámolónak, miután számára kiderült, hogy jogszerűtlenül cselekedett. A másodfokú ítélet után Atyánszky György a média jelenlévő képviselőinek elmondta: ebbe az ítéletbe sem nyugszik bele, továbbra is ártatlannak vallja magát, és felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz. Atyánszky György a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságnak a pénzbüntetésről hozott jogerős ítélete alapján továbbra is büntetlen előéletűnek számít.