Minden valószínűség szerint az idén minimális arányban nő a hazánkban elkövetett bűncselekmények száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva.

A Belügyminisztérium (BM) hivatalos honlapján közölt frissített adatok ugyanakkor lényegesen kedvezőbb képet, 15-50 százalékos eltérést mutatnak például a rablásoknál, a lakásbetöréseknél és a betöréses lopásoknál. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legfrissebb bűnügyi statisztikai adatai azt mutatják, hogy az 1998 óta tartó örvendetes csökkenés után az idén mintegy 3-4 százalékos növekedés várható a hazánkban elkövetett bűncselekmények számában. A BM hivatalos internetes honlapján közölt naprakész bűnügyi adatok azonban sokkal kedvezőbb képet festenek.

A legriasztóbb a szervezetten elkövetett bűntettek számának alakulása, amely megnégyszereződött, egyes megyékben hússzorosára emelkedett. A közélet tisztasága elleni bűncselekmények területén is mintegy 60 százalékos növekedéssel számolnak a statisztikusok. Emberölésekből néhánnyal több nyomozást fejezett be a rendőrség, mint az elmúlt évben. Ugyancsak biztosra vehető, hogy az embercsempészet kategóriában is 70 százalék körüli emelkedésre kell számítani, s a vesztegetésből is mintegy 10 százalékos növekedés prognosztizálható.

A pénzhamisítók feladták – feleződött az ilyen jellegű kísérletek száma. Nem úgy a csalók, akik 20 százalékkal több bűncselekményt követtek el. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár a statisztikák vezetése óta először meghaladja a 100 milliárd forintot. A rendőrség adatai szerint október végéig mintegy 2750 rablásban fejezték be az eljárást a hatóságok, ami 2 százalékos javulást mutat az előző év hasonló időszakához képest. A BM internetes honlapján ugyanakkor a december 17-én történt három esettel kiegészítve is csak 1283 bűncselekmény szerepel.

Hasonlóan eltérő adatokat láthatunk a betöréses lopás kategóriájában. Míg az ORFK statisztikái szerint már október végén meghaladta az 57 ezret ez a szám, a BM táblázatában a két nappal ezelőtt történt 148 esettel együtt is csak 52 ezer bűncselekményről tesz említést. A lakásbetöréseknél is meglepően nagy az eltérés a két adatcsoport között: a rendőrök 22 ezernél is több esetet számoltak össze (ami még mindig kevesebb néhány százalékkal, mint tavaly ilyenkor volt), a BM-nél még 16 ezernél tartanak. A Belügyminisztérium honlapjának tartalmáért felelős szakvezetőt lapzártáig nem sikerült elérnünk.