Várhatóan még az idén ítéletet hirdetnek a pilisszentlászlói “bombagyárügyben”, amelynek tárgyalása holnap, december 20-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ezen a napon tanúként hallgatják ki Sándor István alezredest (a Papát), aki számos alkalommal úgy nyilatkozott, hogy az ő “társadalmi kapcsolata” volt Leonid Sztecura (Loncsik), az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó, a Clodo-ügy koronatanúja. Sándor István meghallgatását a védelem többször kérte, különösen azt követően, hogy a “koronatanú” ellentmondásos vallomást tett a bíróság előtt. A Leonid Sztecura által elmondottak egyes elemei ellentétben álltak korábbi tanúvallomásával is, az pedig még hozzávetőlegesen sem derült ki, hogy a rendőrség fordult hozzá segítségért, vagy Borisz Grubin nevű társával (aki ebben az időben egy emberrablási ügyben letartóztatásban volt) ők keresték meg a rendőrséget. Egy másik verzió szerint az osztrák rendőrség hívta fel a magyar hatóságok figyelmét (az erre vonatkozó fax is az eljárás része), miközben a nyilvános nyomozati iratok szerint ekkor már akciótervet készített Sztecura rendőrségi kapcsolattartója.

Mindennek azért van jelentősége, mert Dietmar E. Clodo és a pilisszentlászlói “bombagyár” laboránsa, Leonid Kolcsinszki azt állította: a rendőrség egyes tisztjei összejátszottak Leonid Sztecurával, és közösen kreálták a Clodo-ügyet. Legutóbb Valentin Goducsnyikov (Valik), Sztecura egyik alvezére is a koronatanú ellen vallott. Állításuk szerint a “bombagyár” valójában Leonid Sztecura tulajdona volt, ő irányította és finanszírozta Leonid Kolcsinszki munkáját. Clodónak annyi köze volt hozzá, hogy cége nevén bérelték a pilisszentlászlói házat, majd fenyegetéssel elérték, hogy részt vegyen a rendőrség és Leonid Sztecura által provokált “álvásárláson”. A nyomozati iratokból az is kiderült, hogy a rendőrség “kilétét leplező” nyomozója nem beszél angolul, ezért semmit nem értett abból, amit a találkozón Dietmar Clodo mondott. A tolmácsi feladatokat ellátó Leonid Kolcsinszki viszont azt állítja: az “álvásárláson” nem Clodo, hanem Sztecura volt az eladó. A rendőrség utólag úgy nyilatkozott, hogy az akció során nem készült hangfelvétel, amely tisztázhatná a jelenlévők szerepét.

A bíróság tanúként újra meghallgatja Bodnár Zsoltot, a rendőrség képviselőjét, aki Tonhauser László nyugdíjba vonulása után a szervezett bűnözés elleni szolgálatot vezette. Nem áll azonban a bíróság elé továbbra sem a “kilétét leplező” rendőr. Pénteken a vádbeszéddel és a védőbeszédekkel folytatódik a tárgyalás, és – a magyar igazságszolgáltatás történetében páratlan módon – a téli szünetben, december 29-én első fokon ítéletet hirdet a Fővárosi Bíróság.