Januártól a világhálón ingyenesen teszi közzé elektronikus szabványait az Európai Szabványosítási Bizottság (CEN). A szervezet döntésével az Európai Távközlési Szabványok Intézetének (ETSI) lépését követi az “eEurópa-szabványok akcióterv” keretében.

Az akcióterv célja, hogy az információs és kommunikációs technológiák (ikt) fejlesztése során figyelembe vett szabványok jól meghatározottak legyenek, és a különböző műhelyekben alkotott rendszerek egymással összekapcsolhatók maradjanak. A CEN lépése többek között az elektronikus távtanulás, a gyors és biztonságos internet-hozzáférés, a csipkártyák, az elektronikus aláírás vagy az ikt-knak a közúti szállításban történő felhasználása területén szolgálja a közérdeket – közölte az EurActiv.

Az eEurópa program világhálós szabványosítási oldalának elindítása és az elektronikus kereskedelemmel összefüggő szabványok ingyenes elérhetőségének biztosítása jelentős lépés az európai szabványok elterjesztésében Európában és a kontinensen kívül – méltatta Erkki Liikanen, a vállalkozásokért és az információs társadalomért felelős uniós biztos a kezdeményezést. (További információk a www.eeurope-standards.org internetes oldalon találhatók.) A biztos szerint maga az akcióterv nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több európai vállalat használja ki az internet nyújtotta növekedési lehetőségeket, mert a szabványokról történő megállapodásokat a mostanihoz hasonló tetteknek kell követnie. A terv keretében – írja a Rapid – az európai szabványosítási szervezetek vezetésével háromezer szakértő a köz- és a magánszféra együttműködésével határozza meg a szabványokat, a munkát az Európai Bizottság 2000 és 2002 között 12,5 millió euróval támogatja.