A MOSZ és a szocialisták a földtörvény, a Fővárosi Bíróság elnöke egy szerinte alkotmányellenes törvény miatt kér normakontrollt, miközben a Levegő Munkacsoport már most a taláros testülethez fordult

Előzetes normakontrollt kér a köztársasági elnöktől a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége is a kedden elfogadott “földtörvény” kapcsán. Az elnökség állásfoglalása szerint a törvények – különösen az úgynevezett előhaszonbérleti jog kiterjesztésével – alkotmányellenesen elvonják a földtulajdonosok rendelkezési jogát, a lehetőségét annak, hogy ki-ki maga döntsön arról, kinek is engedi át tartósan földje használatát. A MOSZ elnökségének értékelése szerint a törvények elfogadásában a kormánykoalíciót nem a mezőgazdaság érdekei, hanem politikai motivációk vezették. A mezőgazdasági érdekképviselet szerint a cél az volt, hogy megfosszák a szövetkezeteket és a gazdasági társaságokat legfőbb termelőeszközüktől, a földtől. A Nemzeti Földalap elővásárlási és különösen a gazdaságilag és jogilag is értelmezhetetlen előhaszonbérleti joga – aminek alapján az alap jelölheti ki a föld haszonbérlőjét – a MOSZ szerint nem más, mint a politikai klientúraépítés eszköze, az alkotmányos elvek és jogok semmibe vételével.

A Fővárosi Bíróság elnöke szerint alkotmányos jogokat sért a kedden az Országgyűlés által elfogadott, a társadalmi szervezetek és alapítványok nyilvántartásba vételére vonatkozó rendelkezések módosításáról szóló törvény. Gatter László ezért Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz írt levelet. Az elnök kérése szerint az államfő, élve alkotmányos felhatalmazásával, küldje vissza az elfogadott törvénymódosítást az Országgyűlésnek megfontolásra vagy az Alkotmánybíróságot keresse meg az előzetes normakontroll érdekében. A Fővárosi Bíróság álláspontja szerint az említett törvény részben sértheti a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos alapjogokat a bíróságra benyújtott iratok vonatkozásában a nyilvánosság számára biztosított teljes körtű iratbetekintési lehetőséggel, részben pedig sértheti az egyesülési szabadságot a kérelmezők számára megállapított határidőkkel és eljárási korlátokkal.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Levegő Munkacsoport is amiatt, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint a tavalyi halasztás után az idén sem emelik az üzemanyagok jövedéki adóját – tájékoztatta az MTI-t szerdán közleményben a környezetvédő szövetség. A közlemény szerint “megszakadt az a korábbi gyakorlat, amely révén az üzemanyagadó bizonyos mértékben követte az infláció alakulását, így a benzin és a gázolaj egyre olcsóbbá válik, ami elősegíti a környezetszennyezést és rontja a gazdaság hatékonyságát. Az Alkotmánybírósághoz eljuttatott beadványban a Levegő Munkacsoport felhívja a figyelmet arra, hogy a törvénymódosítás az alkotmány legalább kilenc paragrafusát sérti. A Levegő Munkacsoport szorgalmazza, hogy az állam haladéktalanul emelje meg az üzemanyagadókat az elmúlt két év inflációs szintjének megfelelően, és az így befolyt milliárdokat fordítsák az egészségügy helyzetének javítására – tartalmazza a közlemény.

Közben a szocialisták bírálták a kedden elfogadott intézmények átalakulásáról szóló törvényt. A parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint a törvény végrehajtásának nincs meg az anyagi fedezete. Mikola István egészségügyi miniszter szerint a törvény megszületése elengedhetetlen feltétele annak, hogy meginduljon az átalakulás az ágazatban. A parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke szerint a törvény nem oldja meg a kórházak adóssággondjait azzal, hogy megengedi a közhasznú társasági formát. A szocialisták szerint ráadásul a törvény végrehajtásához nincs meg a pénzügyi fedezet. A fideszes Selmeczi Gabriella szerint az egészségügyet nem lehet csak költségvetési pénzből működtetni. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor úgy véli, törvény végrehajtásához szükséges pénzt a 2003-as évi költségvetésben tudják majd előteremteni. Az ágazat azonban addig is működni fog. A miniszter szerint a most elfogadott törvény nem engedi meg azt, hogy a kórházak tulajdonosai csak a jövedelmező tevékenységeket adják ki az alvállalkozóknak.