A felügyelet 5 millió forintra bírságolta a Matáv Rt.-t az Első Pesti Telefontársasággal kapcsolatban a befolyásszerzési szabályok megszegése miatt – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyar Tőkepiacban szerdán.

A PSZÁF felszólította a Matávot, hogy tegyen vételi ajánlatot az Első Pesti Telefontársaság (EPT) részvényeire, vagy csökkentse a meglévő befolyásának mértékét. Amíg ezt nem teszi meg, a felügyelet határozata értelmében nem gyakorolhatja tagsági jogait. A vállalatfelvásárlást szabályozó jogszabály 2001. július 18-i hatályba lépése előtt a Matáv 83,77 százalékos részesedéssel rendelkezett az EPT-ben, november végére pedig részvényvásárlás útján 90,53 százalékra növelte tulajdonát. Az új szabályok szerint a befolyás mértékét csak nyilvános vételi ajánlat megtételével növelhette volna.

A Matáv a 2001. március 17-én megtartott közgyűlésen elfogadott részvényesi indítványra április 25-én született vezérigazgató-helyettesi döntés alapján írásbeli ajánlatot tett az EPT elsőbbségi részvényeseinek, és ez alapján vásárolta meg a részvényeket. Az EPT január 11-re összehívott közgyűlésén meghozandó határozatok érvényessége megkérdőjeleződik, amennyiben a főtulajdonos Matáv addig nem pótolja mulasztásait – figyelmeztet a felügyelet határozata. A közgyűlésen az Első Pesti Telefontársaság Rt. kábeltelevízió hálózatának értékesítéséről döntenek a részvényese.