Az állam a budapesti polgárokkal fizettette meg a metróper költségeit – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. A dokumentum szövege szerint egy napilap pénteki számában megjelentekkel ellentétben a 4-es metró perköltsége és a főváros nevében eljáró ügyvédek munkadíja összesen 132 millió forint volt, s ezt az összeget “a kormány húzta ki a budapesti polgárok zsebéből”.

A közlemény leszögezi: a metróépítés ügyében a főváros számára kizárólagos útként a peres eljárás maradt, mert a magyar állam és a főpolgármesteri hivatal között létrejött, a metró finanszírozásáról szóló szerződés – a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati állásfoglalása szerint – érvényben van, viszont a kormány elzárkózott az abban foglaltak teljesítésétől.

– A kormányt tehát kettős felelősség terheli – állapítja meg a közlemény, s ezt úgy indokolja, hogy a kormány miatt nem épült meg a 4-es metró, illetve a kabinet miatt kellett fölöslegesen elkölteni perköltségként a több tízmilliós összeget.

A közlemény sajnálatosnak nevezi a kormány magatartását. Hozzáteszi, hogy a kabinet a tűzoltóknak járó juttatásokat sem kívánja jogszerűen értelmezve folyósítani, így a fővárosnak ebben az ügyben is peres eljáráshoz kellett folyamodnia.

A városháza közleményével a Magyar Nemzet pénteki számában olvasható hírre reagált, mely a lap birtokába került, bizalmasan kezelt városházi dokumentumokra hivatkozva azt írja, a fővárosi önkormányzatnak mintegy 172 millió forintba került a metróper.

A lap úgy tudja, a per költségeiből 132 millió forintot számlázott le a városháza sikerdíjként az őt képviselő ügyvédi irodának, további 40 milliót pedig perköltségként kellett kifizetnie.