A Matáv monopólium megszűnte után a tényleges verseny január 22-én indul

A távközlési piacliberalizáció első napján, december 23-án hét cég jelentette be igényeit távbeszélő szolgáltatások megkezdésére – közölte Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke sajtótájékoztatón, vasárnap, Budapesten. A hírközlési törvény szerint december 23-án megszűnt a Matáv monopóliuma, ezt követően elvileg a szolgáltatók bárhol, bármilyen telekommunikációs szolgáltatásokat nyújthatnak az ügyfeleknek. A vasárnap bejelentett szolgáltatások leghamarabb január 22-én indulhatnak.

Frischmann Gábor, az újonnan megalakult Hírközlési Felügyelet elnökének tájékoztatása szerint a magyar piacon jelen lévő összes távközlési cég – szám szerint hét – bejelentette december 23-án igényét távbeszélő szolgáltatások megkezdésére. A szabályozás értelmében a vasárnap bejelentett új szolgáltatások, szolgáltatáscsomagok leghamarabb 30 nap múlva, azaz január 22-én startolhatnak, ezért a tényleges verseny csak a jövő év első hónapjaiban bontakozhat ki.

A nemzetközi hívások ára 10 százalékkal csökkenhet

Frischmann Gábor szerint a jövő év végére a már megjelent cégek többszöröse versenyezteti majd szolgáltatásainak több száz fajtáját, amelyek nyomán a belföldi és a nemzetközi távhívások ára legalább 10 százalékkal csökkenhet. A helyi hívások piacán a közeljövőben nem valószínű, hogy nagy verseny alakulna ki, hiszen sem az új szabályozás, sem pedig a már kiépített infrastruktúra nem teszi lehetővé a gyors haszonszerzést.

Az elnök kifejtette, hogy az igények beadásától az elbírálásig eltelő egy hónapos időszak alatt a szolgáltatóknak az adminisztratív ügyeik végzése mellett meg kell állapodniuk egymással arról, hogy milyen feltételek mellett érhetik majd el egymás szolgáltatásait.

Az ügyfél választhat

A szolgáltatások beindulását követően a fogyasztók választhatnak majd, melyik szolgáltatást preferálják, ezt követően szerződésben foglalva, vagy akár egyedi hívásonként is váltogathatják azokat. – A szolgáltató kiválasztását egy 15-tel kezdődő négyjegyű szám tárcsázása teszi lehetővé, ami a kiválasztott szolgáltatóhoz irányítja a hívást – mutatott rá Frischmann Gábor.

Beszámolt arról, hogy a hírközlési törvény piacliberalizációhoz szükséges kormányrendeletek a pénteki Magyar Közlönyben már megjelentek. Az árszabályozásra vonatkozó rendeletet januárban, a liberalizációhoz jelenleg nem feltétlenül szükségeseket pedig azt követően teszik közzé.