A dagesztáni legfelsőbb bíróság életfogytig tartó szabadságvesztéssel és teljes vagyonelkobzással sújtotta Szalman Radujevet, a talán legismertebb csecsen szakadár hadurat.

Az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság fővárosában, Mahacskalában kedden kihirdetett ítélet szerint Radujev minden vádpontban bűnösnek találtatott, egyetlen kivétellel: bizonyíték hiányában ejtették ellene azt a vádpontot, hogy részt vett volna törvénytelen fegyveres alakulatok szervezésében, illetve tagja lett volna ilyeneknek. Bizonyítottnak találta viszont a bíróság a hadúr bűnösségét terrorcselekményekben, továbbá – amint azt az ITAR-TASZSZ részletezte összefoglalójában: – rendőrök, katonák és békés állampolgárok előre megfontolt szándékkal történő meggyilkolásának megszervezésében, súlyos testi sértés okozásában, szolgálatot teljesítő rendőrök elleni merényletek előkészítésében, fegyverlopásban, s korántsem utolsósorban annak a robbantásnak a megszervezésében, amelyet Pjatyigorszk város vasútállomásán hajtottak végre 1997-ben.

A másodrendű vádlott Turpal Ali Atgerijevet, Csecsenföld volt miniszterelnökét 15 évi szabadságvesztésre ítélték, Huszejn Gajszumov és Aszlanbek Alhazurov esetében pedig egyformán 8 esztendő a büntetés mértéke.

Radujevék legvéresebb terrorcselekményüket 1996. januárjában követték el, amikor is a szakadár hadúr és emberei dagesztáni területre behatolva véres erőszakkal elfoglaltak két települést, Kizljart és Pervomajszkojét, kétezernél is több embert túszul ejtve. A támadás következtében 78-an – polgári lakosok, rendőrök, katonák – haltak meg, több százan megsebesültek. A mahacskalai per november közepén kezdődött meg, azt követően, hogy Radujevet és cinkosait tavaly márciusban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei őrizetbe vették.