a Fidesz szerint az ellenzéket bírálta az ügyész

Minden ügyésznek alkotmányos kötelezettsége tartózkodni olyan nyilatkozatoktól, amelyek – akár csak közvetve is – összefüggésbe hozhatók a politikával – tudatta a Legfőbb Ügyészség (LÜ) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel, Hegedűs Andrásnak, a Budaörsi Városi Ügyészség vezető ügyészi kinevezésének visszavonásával kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint különösképpen hangsúlyos mindez a vezetők esetében, függetlenül attól, hogy érdekképviseleti szerv vezetőjeként jegyzik a nyilatkozatukat.

– Ezért kellett Hegedűs András ügyészségi vezetői kinevezését visszavonni, azzal együtt is, hogy nyilatkozata egy részében éppen az elmúlt időszakban tapasztalt, politikai szempontok alapján a legfőbb ügyész személyét is támadó interpellációk ellen emelt szót, az ügyészség függetlenségére hivatkozva – tartalmazza az LÜ sajtóirodájának közleménye.

A közleményben a Legfőbb Ügyészség vezetése kifejezésre juttatta, “hogy sem az interpellációk, sem pedig más véleménynyilvánítás, vagy cselekedet az ügyészség függetlenégét, az ügyészi tevékenység törvényességét, pártatlanságát nem ingatta és nem is ingatja meg”.

Az LÜ sajtóirodája arra is emlékeztetett, hogy az alkotmány és az ügyészségre vonatkozó törvények szerint a legfőbb ügyész kizárólagos joga az ügyészségi vezetői tisztségre történő kinevezés, vagy annak indoklás nélküli visszavonása.

– E jogkör vitatása a legfőbb ügyész és az ügyészség függetlenségének és pártatlanságának politikai befolyásolását jelenti – tartalmazza a közlemény.

A legfőbb ügyész helyettese december 22-iki hatállyal vonta vissza Hegedűs Andrásnak, a Budaörsi Városi Ügyészség vezetőjének vezető ügyészi kinevezését.

Hegedűs András az Ügyészek Országos Egyesülete elnökeként – Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőivel közösen – aláírta a múlt hét szerdán az igazságszolgáltatás tekintélyének megóvása és erősítése érdekében írt közleményt.

A nyilatkozatban megállapították, hogy napjainkban az igazságszolgáltatás függetlensége veszélyeztetett.

A FIDESZ A HÁTTÉRRÕL: VOLTAKÉPP AZ ELLENZÉKET BÍRÁLTA AZ ÜGYÉSZ

A Fidesz álláspontja szerint az ellenzéki pártok alaposan félreértették Hegedűs Andrásnak, az Ügyészek Országos Egyesülete elnökének korábbi nyilatkozatait, mert azokban éppen az ellenzéket bírálta a legfőbb ügyészt támadó interpellációs gyakorlatáért – közölte Répássy Róbert, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtökön az MTI-vel.

Álláspontja szerint a volt vezető ügyész nyilatkozataiban az ellenzék magatartását sérelmezte, nem pedig a kormányét vagy a kormánypártokét.

– Ennek ellenére kétség sem fér a legfőbb ügyész azon döntésének alkotmányosságához, amellyel kifejezésre juttatta: elvárja, hogy az ügyészek ne tegyenek politikai nyilatkozatokat – hangsúlyozta Répássy Róbert.

A legfőbb ügyész helyettese december 22-i hatállyal visszavonta Hegedűs Andrásnak, a Budaörsi Városi Ügyészség vezetőjének vezető ügyészi kinevezését.