Rendkívül élesen bírálta az MSZP és az SZDSZ csütörtökön a kedvezménytörvény kapcsán megszületett magyar-román egyetértési nyilatkozatot, a kormánypártok illetékesei ugyanakkor a vádakat visszautasítva úgy vélekedtek: politikai haszonszerzés motiválja a két ellenzéki pártot.

Keller László, az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője sajtótájékoztatóján a kedvezménytörvény haladéktalan felülvizsgálatát sürgette, mert – mint mondta – a szocialisták álláspontja szerint a magyar és a román kormányfő között létrejött megállapodás ellentétes a magyar nemzet érdekeivel.

Az ellenzéki politikus leszögezte: a miniszterelnöknek nem volt felhatalmazása egy ilyen megállapodás megkötésére, amely szerinte a hatályos jogszabályokkal is szemben áll. Mint mondta, az Országgyűlésnek mielőbb tárgyalnia kellene az ügyről, majd hozzátette: egyelőre nem döntötték el, hogy kezdeményezik-e a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Keller László hangsúlyozta: nem a kedvezménytörvénnyel, hanem a kormányfők között létrejött megállapodással van bajuk.

A szocialisták parlamenti frakciója közleményében aggályosnak tartotta, hogy a kormány “konkrétan nem kérte ki” sem a szociális partnerek, sem a parlamenti pártok véleményét, illetve nem tartotta szükségesnek az Országgyűlés döntését a magyar és a román kormányfő által aláírt, a magyarországi munkavállalási kedvezményekre vonatkozó megállapodás kapcsán.

Õry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára a szocialisták nyilatkozataira reagálva leszögezte: az MSZP és szatellit-szervezetei politikai haszonszerzés céljából ismét az emberek riogatásának, fenyegetésének eszközével élnek. Az államtitkár sajnálatosnak tartja a szocialisták nyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy a párt kibővített frakcióvezetői elnökségi ülésén kizárólag a megállapodás bírálatával foglalkoztak, míg a múlt héten, a hatpárti egyeztetésen a szocialista párt képviselői – Magyarország érdekeire hivatkozva – az egyetértési nyilatkozat aláírására ösztönözték a kormányfőt.

– Magyarország is, mint minden más ország elsődlegesnek tekinti a hazai munkaerőpiac védelmét – jelentette ki Õry Csaba. Hozzátette: az egyetértési nyilatkozat pusztán elvi jelleggel rögzíti, hogy a román állampolgárok tekintetében egységes szabályok szerint lesz lehetőség munkavállalásra Magyarországon.

Szent-Iványi István, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szabad demokrata elnöke január 11-ére összehívta a testület rendkívüli ülését, amelyen a külügyminisztertől, a gazdasági minisztertől, valamint a szociális és családügyi minisztertől vár választ a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban született magyar-román kormányfői megállapodással összefüggésben.

Az SZDSZ frakcióvezetője csütörtöki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a kedvezménytörvény a magyar külpolitika legsúlyosabb veresége. Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy a megállapodás ellentétes az elfogadott törvénnyel, ezért – mint mondta – annak haladéktalan módosítására van szükség.

Magyar Bálint ügyvivő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Grósz Károly volt az utolsó olyan magyar miniszterelnök, akit ilyen mértékben megvezetett és lealázott a román diplomácia.

Surján László, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes alelnöke szerint Szent-Iványi István összetévesztette bizottsági elnöki posztját pártpolitikai tevékenységével, amikor összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését január 11-ére. A politikus emlékeztetett arra, hogy Horn Gyula az MSZP elnökeként 1993-ban lemondott a külügyi bizottsági elnöki posztjáról.

– Ezt kellett volna tennie Szent-Iványi Istvánnak is, amikor az SZDSZ parlamenti frakcióvezetőjévé választották – tette hozzá. Szavai szerint Szent-Iványi István – sajnálatos módon – nem veszi figyelembe a kedvezménytörvény kerettörvény jellegét.

Surján László egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar-román egyetértési nyilatkozat a keretek tartalmi feltöltéséről, és nem magáról a törvényről szól.

– Az SZDSZ ezzel az akcióval elveszti önálló politikai arculatát, hiszen a románok elleni irigységet és gyűlöletet szító, intoleráns MSZP-politikát utánozza – fogalmazott Surján László.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) felháborodva utasítja vissza az ellenzéki pártok és a hozzájuk csapódott szakszervezetek összehangolt támadását – mondta a szervezet sajtófőnöke. Úgy vélik: a magyar-román egyetértési nyilatkozat alkalmas arra, hogy a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos kétoldalú viták véglegesen lezáródjanak.

– Az ellenzék ezzel szemben a román állampolgárok ellen gyűlöletet szít, és feleslegesen riogatja a magyar munkavállalókat – nyilatkozta az MKDSZ sajtófőnöke.