Jövőre három jelentős változás lesz a személyi jövedelemadózásban (szja), módosulnak az adósávok, nem kell adót fizetni a nyugdíj után, és jelentősen megnő a lakásvásárlási hitelek kedvezménye.

Változik az adótábla. Az új adótáblában a sávokat valorizálták, vagyis a várható infláció arányában megemelték.

Így az alsó 20 százalékos adókulcs hatályát az ez évi 480 ezer forintról 600 ezer forintra emelték. A havi 50 ezer forintos minimálbért figyelembe véve, még a teljes évi jövedelem ebbe a sávba esik.A 30 százalékos adókulcs az idén 1 millió 50 ezer forintig, jövőre viszont 1,2 millió forintig terjed. Az 1,2 millió forint feletti éves jövedelem esik jövőre a 40 százalékos személyi jövedelemadó kulcs alá.

Jelentős változás lesz, hogy januártól a nyugdíjat nem számítják adóköteles jövedelemnek, ha a nyugdíjasnak egyéb jövedelme van. A nyugdíj ugyanis eddig is adómentes volt, viszont beszámították az adóalapba egyéb jövedelem esetén. Ez a kedvezmény tehát akkor érinti a nyugdíjast, ha egyéb jövedelemmel rendelkezik, és a nyugdíjának, valamint egyéb jövedelmének együttes összege magasabb sávhatárba kerül.

Új és jelentős kedvezmény a lakáscélú hitelek adókedvezményeiben, hogy 2002-ben éves szinten a törlesztő részletek 40 százaléka, maximum 240 ezer forint írható le az adóból az 1993 után kötött lakásvásárlási, felújítási, és bővítési hitelek esetében.

Az idén a kedvezmény 30 százalék, illetve maximum 35 ezer forint volt. Új ingatlanhoz felvett hitel esetében a kedvezmények növelése 2001-re visszamenőleges hatályú. Jövőre pedig már használt ingatlanra felvett kölcsönnél is az új feltételek az érvényesek.

Az új szabályok alapján a teljes kedvezmény havi 50 ezer forintos törlesztő részletnél használható ki. A kedvezmény viszont csak hitelintézettől felvett kölcsönre vonatkozik. A kedvezmény teljes leírásához éves szinten 1 millió forintos jövedelemmel kell rendelkezni.

A kedvezményt az adós és az adóstárs együttesen is igénybe veheti, a maximális összeg azonban ebben az esetben sem változik.