Súlyos hibának nevezte Hegedűs András leváltását a vezető ügyészi tisztségről Bárándy Péter ügyvéd. A Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára úgy véli, a legfőbb ügyész helyettese tévedett, amikor politikai jellegűnek tekintette az ügyvédség és az ügyészi egyesület közös nyilatkozatát, amely szerint veszélyben van az igazságszolgáltatás függetlensége.

Bárándy a Magyar Hírlapnak elmondta: nem tud arról, hogy bárki is kiszemelte volna őt igazságügy-miniszternek.

Nem az igazásgügy-miniszteri tisztség esetleges elnyerése motivált, amikor aláírtam azt a nyilatkozatot, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét veszély fenyegeti – közölte Bárándy Péter ügyvéd. A Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára szerint az ügyészi és az ügyvédi szervezetek vezetőit a “szakmai szerelemféltés”, a jó szándék vezette a nyilatkozat, a közös közlemény elfogadásakor.

Senki sem ígérte, hogy alkalomadtán számít rám miniszterként, s arról sincs tudomásom, hogy a nevem ilyen összefüggésben felmerült volna – tájékoztatta a Magyar Hírlapot az ismert védő.

A Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára úgy gondolja, a közleményt alá kellett írniuk, mert számos olyan nyilatkozat hangzott el nyomozók és védők részéről, ami árt az igazságszolgáltatás tekintélyének. Kijelentések hangzottak el – tette hozzá -, hogy egyes ügyekben a vádlott ártatlan, aztán nyolc és fél évre ítélték. Olvashattak az érdeklődők arról is, sikerült a maffiát leleplezni, de a folytatás később elmaradt. A közönség ilyenkor azt gondolhatja, valaki nem szabályszerűen járt el – tette hozzá az ügyvéd, holott csupán megalapozatlan nyilatkozatokról volt szó.

Bárándy szerint a pontatlanságok az elmúlt időkben érték el azt a kritikus tömeget, hogy szólni kellett ellenük. Ezt a jó szándékú, segítőkész megnyilvánulást értette félre a legfőbb ügyész, amikor a közlemény egyik aláíróját, Hegedűs Andrást leváltotta vezető ügyészi posztjáról. Ez súlyos hiba volt – tette hozzá Bárándy. Meggyőződése szerint az ügyvédi-ügyészi közleménynek a politikához semmi köze, a szakmai ügyeket politikusok vitték ki a politika színterére, és most már ott vitatják őket saját érdekeik szerint.
Az ügyvéd úgy tartja, Hegedűs András a legkonzekvensebb ügyészek közé tartozott a tárgyalótermekben: szakmai meggyőződését mindenkivel szemben megpróbálta érvényesíteni. Húszévi munkáját ismerve Bárándy kizártnak tartja, hogy Hegedűs azért emelte volna fel szavát egyes jelenségek ellen, mert – noha pályázott – nem őt nevezték ki fővárosi főügyésznek. A reváns kérdése fel sem merülhet – vélte az ügyvéd.
………
….
A teljes cikk a Magyar Hírlapban olvasható (2001.12.28)