Az elmúlt hetekben 25-30 millió forint értékű petárdát, tűzijátékot foglaltak le pénzügyőrök; egy VIII. kerületi gyártelepen a biztonsági őrök öltözőszekrényéből kerültek elő milliós tételben a veszélyes eszközök – mondta el Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az MTI érdeklődésére vasárnap.

Hozzátette: az országba legtöbbször a szlovák határszakaszon jutnak be a túlnyomó többségében Távol-Keletről származó tűzijátékok. Rendszerint személygépkocsik üléskárpitjába, csomagtartójába, mikrobuszokba rejtik el az illegális eszközöket, de előfordul, hogy autóbuszon utazva próbálják behozni őket az országba.

Sipos Jenő elmondta: a vám- és pénzügyőrség részben a határon, részben pedig a belterületi ellenőrzések során próbálja felderíteni a csempészárut. December közepe óta két alkalommal fővárosi nagybani piacokon találtak nagy mennyiségű illegális tűzijátékot a pénzügyőrök, de több ízben személygépkocsikból került elő a tiltott termék akár több millió forint értékben is.

A szóvivő kifejtette: súlyosabb esetben, azaz egy millió forintot meghaladó elkövetési értéknél csempészet alapos gyanújával indul meg a büntetőeljárás, enyhébb esetben szabálysértés miatt. A vám- és pénzügyőrség feladata elsősorban az illegális behozatal és értékesítés felderítése; a petárdarobbantások ügyében már jobbára a rendőrség jár el.

– Több eljárás indult az utóbbi hetekben részben magyar, részben külföldi állampolgárok ellen. Többnyire a “futárok” kerülnek a hatóságok látókörébe, de a vám-és pénzügyőrség mindent megtesz azért, hogy az illegális tűzijáték-kereskedelem irányítóit is felelősségre vonják – mondta el Sipos Jenő.

Hozzátette: ezeket az illegális eszközöket többnyire piacokon, aluljárókban árulják, az üzletekben engedéllyel forgalmazott, a fogyasztóvédelmi hatóságok által ellenőrzött tüzijátékok viszont legálisak.