Az év utolsónapján hazaérkezett Moszkvába Dmitrij Szkljarov orosz programozó, aki ellen a szerzői jogok védelméről szóló törvény megsértése miatt indult eljárás júniusban az Egyesült Államokban.

A 26 éves számítógépes szakembernek havonta kell telefonon jelentkeznie az amerikai hatóságoknál, amíg a bíróság meghozza döntését az ügyben.

A Kaliforniában dolgozó Szkljarovot az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) munkatársai június 16-án vették őrizetbe Las Vegasban, amiért egy olyan kódfeltörő programot írt, amellyel jogosulatlanok is meg tudják tekinteni az egyébként csak az Adobe Systems cég eBook Reader nevű programjával olvasható, pénzért megvásárolható digitális könyveket.

Szkljarov volt egyébként az első, akit eljárás alá vontak az Egyesült Államokban az 1998-ban elfogadott, sokak által az információs és alkotói szabadság megsértését jelentő törvény alapján.

A programozó letartóztatása ellen nem csak Oroszországban, hanem az Egyesült Államokban és világszerte is tiltakoztak, elsősorban a számítógépes információk szabad áramlásáért kiálló szervezetek.

A nemzetközi fellépés és valószínűleg szerepet játszott abban, hogy a súlyos, akár 20 éves szabadságvesztéssel és jelentős anyagi kártérítés megfizetésével fenyegetett Szkljarovot augusztusban 50 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábra helyezték. Az elmúlt időszakig azonban úgy volt, hogy a peres eljárás végéig nem hagyhatja el az Egyesült Államokat.