Levehetik a rendszámot is

Az autók szélvédőjére vagy karosszériájára ragasztott cigaretta felirat is sérti a január elsejétől életbe lépett dohányreklám-törvényt, mivel a személyautók is közterületi reklámhordozónak minősülnek.

A Népszabadság értesülései szerint a rendőrség már a törvény hatályba lépésének első napján nagyon szigorúan fellépett a törvénysértők ellen, és levették több, cigarettafeliratot hordozó autó rendszámtábláját. A reklámplakátokat üzemeltető cégek felkészültek a korlátozásra, így már december végén letakarták a dohánytermékeket népszerűsítő óriásplakátokat.

A reklámtörvény értelmében dohánytermékeket már nem lehet televízióban, rádióban, moziban, videofilmekhez csatolt reklámfilmként, egyéb hanghordozókon és sajtótermékeken propagálni. A törvény szerint az elárusító helyeken lehet cigaretta reklámot elhelyezni, azonban szigorították a plakátokat is: a képeken tilos embereket mutatni, illetve emberei kapcsolatokra, érzelmekre utalni. A dohánygyártók így elsősorban a direkt marketing különféle eszközeivel: szórakozóhelyeken kóstoltatással, promócióval, játékokkal próbálkozhatnak, illetve megmaradt a hirdetőknek motorsport és a szakmai célú reklám.