Rendkívüli ülést tart pénteken az Országos Munkaügyi Tanács, hogy megvitassa a külföldiek magyarországi foglalkoztatására vonatkozó jogszabályok változásait

  • tájékoztatták a testület titkárságán csütörtökön az MTI-t. A kormányt több miniszter képviseli a találkozón.

    A rendkívüli ülés összehívásával a tanács kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldalainak soros elnökei szerdai egyeztetésükön egyetértettek.

    A rendkívüli ülés összehívását a tanács munkavállalói oldalát alkotó hat szakszervezeti szövetség közül öt már múlt év december 28-án kezdeményezte. Az erről szóló közleményt a Munkástanácsok Országos Szövetsége nem írta alá. Az ülést kezdeményező öt szakszervezeti szövetség bírálta a magyar-román egyetértési memorandumot, amely lehetőséget ad a nem magyar nemzetiségű román állampolgárok nagyobb arányú magyarországi munkavállalására. Ez megnehezítheti a még mindig nagy munkanélküliséggel küszködő keleti országrészben a foglalkoztatás javítását, letörheti a béreket – vélték az érdekképviseletek.

    Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke december 30-ai sajtótájékoztatóján többek között jelezte: arra kérik a kormányt, hogy január 10-éig hívja össze az Országos Munkaügyi Tanácsot a külföldiek magyarországi foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések megvitatása érdekében. A javasolta azt is, hogy a kormány minden hónapban közölje, hogy mennyi a külföldieknek – külön a román állampolgároknak – kiadott munkavállalási engedélyek száma.

    Filló Pál (MSZP) az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke jövő héten keddre hívta össze a testület ülését a kérdéskör megvitatása érdekében.

    Mádi László, a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági ügyekért felelős politikai államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a munkaadók által a munkaügyi központoknak bejelentett szabad álláslehetőségeket meg kell hirdetni, s csak akkor juthatnak hozzá a munkalehetőséghez külföldiek, ha 30 nap alatt sem jelentkezik azokra magyar munkavállaló. Ez a magyar nemzetiségű és a nem magyar nemzetiségű román állampolgárokra egyaránt vonatkozik.