Licensz nélkül működött a 3D szoftver?

A francia Liberation napilap beszámolója szerint az amerikai Microsoft a szerzői jogok megsértése miatt 400 ezer eurós kártérítést kénytelen fizetni egy francia szoftverfejlesztő stúdiónak. A szoftverkonszern fellebbez az első fokú ítélet ellen.

Sokáig sikerült a nyilvánosság előtt titokban tartani ezt a hírt, ugyanis a bírósági ítélet 2001. szeptember 27-i keltezésű. Az eljárást a Syn’x Relief szoftvercég egyik alapítója kezdeményezte. Beadványában az általuk fejlesztett kódnak a 3 dimenziós Softimage programban történő felhasználását kifogásolták

Ki használhatja a szoftverrutinokat?

A nyolcvanas évek végén a Syn’x Relief kifejlesztette a Character néven futó 3D szoftverét. A kereskedelmi siker érdekében nyolc szoftveres rutinhoz fűződő felhasználói jogot eladták az elismert kanadai fejlesztőcégnek, a Softimage-nek. Ezt a vállalkozást 1994-ben 130 millió dollárért megvásárolta a Microsoft. A franciák nem sokkal ezután felbontották a licenszt biztosító szerződést. A Softimage-et a Microsoft azóta továbbpasszolta az Avidnak.

Jogosulatlanul maradt a programban

A francia fejlesztők azt állítják, hogy a nyolc szoftveres rutin a szerződés felbontása óta még mindig a program integrált részét képezi. A Microsoft ezzel szemben úgy vélte, hogy ezeket a programozói már régen deaktiválták.

A bíróság a felpereseknek adott igazat, miután világossá vált, hogy a Softimage programot a nyolc vitatott részlet nélkül nem lehet elindítani. A Microsoftot “néhány millió frankos” (400 ezer eurós) kártérítés megfizetésére kötelezték. Az amerikai szoftverkonszern bejelentette fellebbezési szándékát.