Az illetékes szövetségi bíró, Colleen Kollar-Kotelly hétfőre tűzte ki azt a meghallgatást, amelyen a Microsoft kifejtheti, miért kér négy hónapos halasztást az ellene folyó perben. A megregulázását előkészítő szakasz március 11-én kezdődne, de a szoftveróriás szeretne időt nyerni.

A Clinton-kormányzat és néhány szövetségi állam még 1998 októberében kezdeményezett trösztellenes eljárást Bill Gates cégével szemben. Thomas Jackson bíró első fokon több mint két éven át tárgyalta az ügyet, és végül úgy találta, hogy a cég monopólium, amely visszaélt erőfölényével, s a Windows operációs rendszerébe a versenytársakat kizáró módon illesztette bele az internetböngésző programot. Jackson elrendelte a vállalat feldarabolását 2000 júniusában.

A Microsoft fellebbezett, s ezzel is időt nyert. A fellebbviteli bíróság ugyan szintén rávilágított a cég monopolisztikus hajlamára, de elvetette a feldarabolásról szóló verdiktet. Visszautalta az ügyet, de már Kollar-Kotellynek. A Bush-kormányzat eleve enyhébben ítélte meg a helyzetet. Tavaly szeptemberben az igazságügyi minisztérium közölte: nem követeli a cég feldarabolását. Majd egy hónappal később beleegyezett abba, hogy a számítógépgyártók rugalmasabban alkalmazhassanak más cégektől származó szoftvereket is a termékeiken. Ám a perben álló tizennyolc állam közül kilenc ebbe nem ment bele, s azt szorgalmazza, hogy a Microsoft készítse el a Windows “csupasz” változatát, amelybe nincsenek beleépítve levelezési, zenei és videoprogramok. Sürgetik azt is, hogy az Office használható legyen a Linux operációs rendszerrel és az Apple Macintosh gépein. A Microsoft azzal érvelt, hogy ez a megoldás túlságosan radikális, s az érintett államok voltaképpen a Sun, az Oracle és az Apple érdekeit képviselik.

A bírónőnek meghallgatást kell tartania annak bizonyítására is, hogy a kormányzati megállapodás a közérdeket szolgálja-e, s vajon mekkora szerepet játszott a megegyezésben a vállalati lobbizás. A kilenc állam viszont azt akarja, hogy erre ne kerüljön sor mindaddig, amíg a bíróság előtt nem ismertethetik álláspontjukat. A Microsoft viszont éppen ezt halogatná, hogy a számára fontosabb meghallgatáson ő mondhassa el véleményét.