Mester Csaba a XVI. kerületi önkormányzat gyámhivatalának eljárását kifogásolja

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Rácz Károly, ismert nevén Terry Black ügyvédje; az örökbefogadási ügyéről elhíresült előadóművész jogi képviselője a főváros XVI. kerületi rendőrkapitányságára benyújtott feljelentésében a XVI. kerületi önkormányzat gyámhivatalának eljárását kifogásolja.

Mester Csaba ügyvéd közleménye szerint – amelyhez a feljelentés szövegét is mellékelte – a XVI. kerületi önkormányzat több olyan jogsértést követetett el az ügyben, amely kimeríti a hivatali visszaélés bűncselekményét.

Az ügyvéd a rendőrséghez benyújtott feljelentésben utal arra, hogy Terry Blacknek örökbefogadási ügyével a gyámhivatal foglalkozik, és határozatot hozott – amely az érintett tudomására jutott – azzal a rendelkezéssel, hogy a gyermeket – akit születése óta az előadóművész nevel – a Máltai Szeretetszolgálat pátyi intézetében helyeznék el – olvasható a feljelentésben.

A jogi képviselő nevével jelzett dokumentum szerint a rendelkezést tartalmazó határozatot sem az ügyvéddel, sem az érintettel nem közölték, nem juttatták el számukra, arra hivatkozva, hogy Terry Black az ügyben nem ügyfél.

Mester Csaba ügyvéd álláspontja szerint az ügyben tanúsított eljárás súlyosan törvénysértő, mivel az államigazgatásról szóló törvény egyértelműen meghatározza az ügyfél fogalmát.

Az ügyvéd a feljelentés szövegében a büntető törvénykönyv (Btk.) 225. paragrafusára hivatkozva rögzíti azt, hogy a gyámhivatal alaposan gyanúsítható a hivatali visszaéléssel, mert nem tett eleget a jogi képviselő kérésének, és nem küldte meg az érintettnek a határozatot.

“Azzal, hogy Rácz Károlynak a határozatot nem kézbesítették, jogtalan hátrányt okoztak, hiszen ezzel megfosztották őt attól a törvényes jogától, hogy a jogait érintő határozatot megismerje és az ellen, ha nem ért egyet vele, jogorvoslattal éljen” – áll a feljelentésben.

Mester Csaba ügyvéd kifogásolja azt is, hogy két korábbi határozatot – amelyek nem tartalmaztak azonnali intézkedést – megküldött a hivatal Terry Blacknek, de a gyermek más helyen való elhelyezéséről szólót már nem.