Egy készülő rendelet szerint a jövőben nem lehet megúszni a katonaságot egy közvetlenül a sorozás előtt felbukkanó súlyos betegséggel. Ha pedig a betegség mégis fennáll, elképzelhető, hogy a jogosítványtól is el kell búcsúznia a katonaságra alkalmatlan fiatalnak.

A Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztérium közös rendeletben módosítja a sorozásra vonatkozó egészségügyi szabályokat. A rendeletről még egyeztet a két minisztérium, de rövid időn belül elkészül, és életbe lép – mondta az [origo]-nak az Egészségügyi Minisztérium szakértője. Füredi Gyula közölte: azt szeretnék elérni a módosítással, hogy a jövőben a sorkatonaság előtt álló fiatalemberek évekre visszamenő egészségügyi adatai a háziorvosnál legyenek, a sorozáskor kizárólag a háziorvos információit fogadnák el a korábbi betegségekről. A háziorvos viszont ugyanúgy, mint most, a katonai szolgálatra való alkalmasságról nem nyilváníthat véleményt, azt csak a sorozó orvosok tehetik meg.

A háziorvosnál összpontosuló, évekre visszamenő egészségügyi adatokkal szeretnék kiszűrni azokat, akik úgy szeretnének kibújni a katonaság alól, hogy a sorozás előtt – korábban meg nem lévő – súlyos betegséggel állnak elő. Abban az esetben pedig, ha a súlyos betegség valóban fennáll, elképzelhető, hogy a jogosítványtól is el kell búcsúznia a katonaságra alkalmatlan fiatalnak.

Országosan a fiatalok 52-54 százalékát minősítik ideiglenesen vagy véglegesen alkalmatlannak. A fővárosi sorozottaknál ez a szám lényegesen magasabb, körülbelül 75 százalékos.