A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete keresetet nyújtottak be a munkaügyi bírósághoz a munkáltató sorozatos – a szakszervezet szerinti – törvénysértő lépése miatt. A sztrájk ügyében a HungaroControl is a Munkaügyi Bírósághoz fordult.

A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete hétfőn több levelet is küldött a közlekedési miniszternek, amelyekben kifogásolják a HungaroControl, a munkáltató sztrájkkal kapcsolatos magatartását, a biztonsági főnök korábbi fellépését. Egyben követelik a miniszter intézkedését a légiforgalom biztonságát szerintük veszélyeztető helyzet felszámolásában. A HungaroControl szóvivője, Péterffy Gábor ezzel szemben közölte: a szakszervezet semmilyen eredményt nem érhet el egy olyan sztrájkkal, aminek nincs hatása a légiforgalomra és amelyben csak időszakosan és kis létszámban vesznek részt a munkavállalók.

“Az ügyben a HungaroControl hétfőn kért állásfoglalást a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól” – mondta. Hozzátette: arra kérnek választ a bíróságtól, hogy meddig lehet jogszerűen fenntartani egy sztrájkolók nélküli munkabeszüntetést, illetve azt, hogy ebben az esetben nem élt-e vissza jogával a szakszervezet.

Hasonló elhatározásra jutott a szakszervezet is. Metes György beszámolt arról, hogy keresetet nyújtottak be a munkaügyi bírósághoz a munkáltató sorozatos – a szakszervezet szerinti – törvénysértő lépése miatt. Az érdekképviselet egyben felkérte Jenőfi Györgyöt, a közlekedési minisztérium helyettes államtitkárát, hogy vegyen részt a következő egyeztetésen. Egyben ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkáltatóval folyatatott tárgyaláson a LIGA megfigyelői is részt vehessenek. – Ezért nem fogadtuk l a tárgyalások szerdai folytatására javasolt ferihegyi helyszínt, mivel ide a LIGA képviselőit nem engedik be – mondta, hozzátéve, hogy ezzel szemben javasolták, hogy az egyeztetéseket a LIGA székházában folytassák.

Metes György, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének elnöke hétfőn elmondta, hogy nem az érdektelenség vagy az egyet nem értés tartja távol a szakszervezeti tagokat a munkabeszüntetéstől, hanem a tagság többsége, a szakszervezet vezetőségének kérésére nem sztrájkol. Hozzátette: ezzel akarják megóvni a munkavállalókat a munkáltató részéről fenyegető atrocitásoktól. “A sztrájk folytatásáról vagy beszüntetéséről a közgyűlés dönthet” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy egyelőre nem tervezik ennek összehívását.

A szakszervezet elnöke úgy vélte, hogy a munkabeszüntetés meghozta az első részeredményeket. A légitájékoztatási főosztályon dolgozó asszisztensek bére január elsejétől 41 százalékkal, a meteorológiai szolgálat alkalmazottaié pedig 84 százalékkal emelkedik. A szakszervezeti vezető azt ugyan elismerte, hogy e területek bérfejlesztésére a korábbi LRI vezetője, Mudra István még decemberben tett ajánlatot, ám hozzátette, hogy ez akkor csak egy garancia nélküli ígéret volt. “A szükséges garanciákat azonban a munkabeszüntetésnek köszönhetően a szakszervezet érte el” – mondta.